Dževad Radžo
0

"Odakle Vladi FBiH 114.000 KM za avion?"

Piše: A. Karadža
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Odluke koje je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH su obavezujuće za vladu i ako ih ona ne usvoji, tražit će se njena smjena, rekao nam je Dževad Radžo, sekretar Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Takav bi razvoj situacije zahtjevao nove pregovore o mogućim izmjenama potpisanog stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnih fondom, što bi moglo ugroziti uplatu druge tranše. U medijskim istupima Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH, rekao je da pregovora u Istanbulu nije bilo i da nikakva kontrola MMF-a neće doći u BiH ako se ne ispune preuzete obaveze. To bi značilo manjak u budžetu koji bi zahtijevao novi rebalans i budžet manji za 123 miliona KM.

Komentarišući navode ministra Bevande, Radžo je rekao da to Vladina priča, jer žele da zbrišu boračku populaciju.

"Ako nema novca, odakle im 114.000 maraka za avion? Za borce nemaju pare, a za avion imaju", ogorčen je Radžo. Dodao je da Vlada FBiH narodu baca prašinu u oči govoreći da neće biti novca za penzionere, borce i ostale kategorije. Podjsećamo da je Vlada FBiH izdvojila 114.000 KM za iznajmljivanje aviona kojim će reprezentacija BiH u fudbalu letjeti u Estoniju na kvalifikacioni susret za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

"Zašto sebi ne smanje plate za 20-30 posto? Neka smanje plate sa pet na dvije hiljade maraka i bit će novca za sve. Treba da rasprodaju vozni park, pogledajte koliko novca troše na gorivo, da ne govorim da ga najviše troše tokom godišnjih odmora", kazao je Radžo.

Radžo je još jednom ponovio da će zahtjevati smjenu Vlade FBiH ukoliko se ne usvoje zaključci Predstavničkog doma. "SDP je već pokrenuo smjenu Vlade, ali nemaju dovoljno glasova ni koalicionih partnera, pa ćemo vidjeti šta će se desiti", rekao je Radžo.