BiH
218

Odabrano najbolje idejno rješenje za Spomenički kompleks Tunel DB

Klix.ba
Odabirom najboljeg idejnog rješenja za Spomenički kompleks Tunel spasa DB okončana je konkursna procedura nakon čega će Ministarstvo za boračka pitanja KS pokrenuti izradu projektnog zadatka koji u konačnici treba da rezultira izgradnjom Memorijalnog spomeničkog kompleksa na lokacijama ulaza i izlaza u tunel na Dobrinji i Butmiru.

Na današnjoj prezentaciji najbolje ocjenjenih radova u Fondu Memorijala, predsjednik Komisije za odabir najboljeg idejnog rješenja Munib Buljina, ispred Zavoda za zaštitu kulturnog i historijskog naslijeđa KS, podsjetio je na činjenicu da je Skupština Kantona Sarajevo još davne 1999. godine Tunel DB proglasila spomeničkim kompleksom druge kategorije, ali da se, nažalost, u proteklih 18 godina vrlo malo uradilo da Tunel spasa dobije izgled vrijednosti kakav i zaslužuje.

"Izborom najboljih idejnih rješenja nadamo se da ćemo dovesti do kraja i staviti tačku na jedan od najznačajnijih obilježja i spomenika otporu i odbrani Sarajeva u toku četverogodišnje opsade. Za konkurs je podiglo podloge 39 zainteresiranih, a svoje radove je poslalo njih 16, što je prilično veliki odziv i to nas je posebno obradovalo. Kako nijedan rad u cijelosti nije ispunio sve propisane kriterije, jednoglasno su dodijeljene 2. i 3. nagrada kao i specijalna nagrada" istakao je Buljina.

Kao najbolje idejno rješenje i koje će ići u dalje realizaciju, odabran je rad mlade arhitektice Sabine Tanović koja je i profesionalno opredjeljenja za uređenje memorijalne arhitekture. Spomenički kompleks Tunel DB je bio i njen diplomski rad na sarajevskom fakultetu. Poseban izazov, kako je istakla Tanović, predstavlja činjenica da se Tunel spasa ne može porediti ni sa jednim do sada izgrađenim spomenikom zbog svoje namjene i okolnosti u kojima je nastao.

Predstavljajući svoj rad, naglasila je osnovne principe koji su je u njemu vodili, a to je simbolika spomenika te njegova uklopljenost u zatečeno stanje i autentičnu lokaciju. Idejom dominira simbolično vraćanje i korištenje zemlje, a kako autorica potcrtava, da bi ovo trebao biti Memorijalni kompleks koji poštuje prošlost, a usmjeren je prema budućim generacijama. On treba da preživi historijski revizionizam u budućnosti te stvori ogroman potencijal na internacionalnom nivou, poruka je arhitektice Tanović.

Kao drugo najbolje rješenje odabran je zanimljiv rad mladih autora Zejda Kobilice i Jasmina Sirće koji kroz simboliku muzejskih lokacija crne, bijele i plave sobe dočaravaju atmosferu opkoljenog Sarajeva na jednoj strani tunela, nadu i slobodu na drugoj strani, kao i ulogu međunarodnih mirovnih snaga, tzv., plavih šljemova, u kontekstu kontrole aerodroma i pokušaja izlaska iz grada preko aerodromske piste.

Specijalna nagrada dodijeljena je Vernesu Čauševiću za njegovu novu, inovativnu konceptualnu ideju uređenja ovog kompleksa, velikog očuvanja autentičnosti, povezivanju sa ličnim iskustvima, te njegovoj posebnoj ulozi kao značajnog forenzičkog svjedoka u ratnom vremenu.

Ministar za boračka pitanja u Vladi KS Muharem Fišo istakao je zadovoljstvo što se nakon dvije neuspjele procedure još od 2015. godine konačno došlo do prihvatljivog idejnog rješenja. Veliki posao tek slijedi, izrada projektnog zadatka, za što Ministarstvo u ovoj godini ima obezbjeđena sredstva. Čitav projekt mora biti uklopljen u urbanistički plan općina Novi Grad i Ilidža. Konkurs nije obuhvatao uređenje 720 dugog tunela ispod aerodromske piste jer se za to čeka odgovor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Svi pristigli radovi su izloženi u Fondu memorijala gdje ih zainteresirani mogu pogledati do 24. januara 2017. godine.