U gradu do 2022.
82

Odabrani potencijalni ponuđači za kupovinu 15 novih tramvaja u Sarajevu

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je odabrala ponuđače za nabavku 15 novih tramvaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a koji trebaju dostaviti svoje ponude do februara 2021. godine.

Na ECEPP portalu za javne nabavke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas je objavljen tender u skladu s pravilima EBRD-a za drugu fazu nabavke 15 novih tramvaja za javni prijevoz u Sarajevu.

U prvoj kvalifikacijonoj fazi je odabrano pet pretkvalificiranih potencijalnih ponuđača, i to konzorcij firmi Stadler Polska Sp.z.o.o. iz Poljske i Stadler Rail Valencia S.A.U. iz Španije, turska firma Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, još jedna španska firma CAF, češka ŠKODA Transportation a.s. i francuska ALSTOM.

Predtenderski sastanak sa potencijalnim ponuđačima planiran je 11. januara 2021. godine, dok je rok za dostavljanje ponuda 12. februar 2021. godine.

Rok za isporuku prvog vozila je 16 mjeseci, a svih 15 tramvaja će biti isporučeno u roku od 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora.

"Nadamo se da ćemo imati nove tramvaje na ulicama Sarajeva do kraja 2022. godine", poručili su iz Vlade KS.

Podsjetimo, u sklopu aktivnosti realizacije kapitalnog projekta "Obnova voznog parka za javni linijski prijevoz putnika" planirana je nabavka tramvaja u vrijednosti od 30 miliona eura. Finansijska sredstva su obezbijeđena putem zajma EBRD-a i EIB-a.

Facebook