{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od zimskog semestra 2004./2005. i bh. studenti u Austriji plaćaju studentske doprinose

N
11.8.2004. u 15:41
0
0
Od zimskog semestra 2004./2005. i bh. studenti u Austriji plaćaju studentske doprinose
0
Od zimskog semestra 2004./2005. i bh. studenti u Austriji plaćaju studentske doprinose
Ukidanjem pravila o reciprocitetu, od zimskog semestra 2004/2005. i studenti iz Bosne i Hercegovine koji studiraju u Austriji bit će obuhvaćeni obavezom plaćanja studijskih doprinosa, saopšteno je iz austrijske Ambasade u BiH.
Naime, austrijskim univerzitetima je 2002. priznata potpuna pravna sposobnost i od tada su oni javne pravne osobe i samostalno snose odgovornost za svoje finansiranje. S ciljem djelomičnog pokrivanja troškova finansiranja univerziteta imaju pravo raspolaganja sredstvima od uplaćenih studijskih doprinosa koje sada moraju plaćati svi studenti, također i austrijski. Ti doprinosi trenutno iznose 726,72 eura po semestru ili oko 1.420 KM.

Strani studenti su u pravilu oduvijek bili obavezni plaćati studijski doprinos, a samo za studente iz Bosne i Hercegovine i nekih drugih istočnih i jugoistočnih evropskih zemalja je posljednjih godina vrijedilo pravilo o reciprocitetu. Po tom su pravilu studenti iz određenih zemalja bili oslobođeni obaveze plaćanja studijskih doprinosa, jer su i austrijski studenti u ovim zemljama također bili oslobođeni te obveze.

Ova pravila o reciprocitetu su se, kako stoji u saopštenju, pokazala kao neuravnotežena, teška za praćenje i neopravdana. Kao primjer navodi se da je u prošlom zimskom semestru u Austriji studiralo oko 2.300 bosanskohercegovačkih studenata, a samo tri austrijska studenta u Bosni i Hercegovini.

Uredbom o studijskom doprinosu austrijskog ministarstva obrazovanja, nauke i kulture od januara 2004. univerzitetima je dana mogućnost da studentima iz tranzicijskih zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, na zahtjev vrate uplaćeni iznos studijskog doprinosa. Ova mogućnost je stvar autonomne odluke svakog pojedinačnog austrijskog univerziteta.

Zakonodavac je dopunom zakona o univerzitetima od jula 2004., osim navedenog, predvidio i mogućnost zaključivanja univerzitetskih sporazuma o partnerstvu, kojima se može dogovoriti uzajamno oslobađanje njihovih studenata od obaveze plaćanja studijskih doprinosa.

Trenutno se na nekim od austrijskih univerziteta razmatraju pravila mogućeg refundiranja uplaćenih studijskih doprinosa, odnosno sporazuma o partnerstvu, a univerziteti će svoje studente obavijestiti o mogućim pravilima za oslobađanje od obaveze plaćanja, odnosno o pravilima za mogućnost refundiranja uplaćenih studijskih doprinosa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: