OHR
0

Od Vlade RS-a očekuje se da BiH dostavi svu potrebnu dokumentaciju

FENA
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak očekuje od Vlade RS-a i njenih institucija da bez odlaganja i ikakvog uslovljavanja Tužilaštvu BiH dostave svu potrebnu dokumentaciju i ispoštuju odgovarajuće zakone BiH.

U izjavi od petka Lajčak navodi da su ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira na današnjem sastanku raspravljali o zaključku Vlade RS-a od 11. septembra koji se odnosi na instrukciju datu Poreskoj upravi RS i drugim institucijama RS-a da ne ustupe SIPA-i i tužiocu BiH kopije poreskih prijava za dva preduzeća, Vladu RS i nekoliko njenih ministarstava.

" Zakon o SIPA-i, Zakon o krivičnom postupku BiH i Zakon o Sudu BiH sadrže izričitu obavezu za sve upravne organe, na svim nivoima, da sarađuju sa pravosudnim organima i agencijama za sprovođenje zakona BiH. Ovdje se ne radi o tome da neko donosi sud o nadležnostima bilo koje institucije u konkretnom slučaju. Ovo mogu razmatrati i o tome mjerodavno odlučivati samo sudovi BiH u kasnijoj fazi postupka. Ali ovdje se radi o mogućnosti agencije za sprovođenje zakona da djeluje u fazi prikupljanja informacija", poručio je Lajčak.

Ovdje se prvenstveno radi o poštivanju vladavine prava koja je jedan od temelja svakog demokratskog društva, a posebno je značajna za evropsku integraciju BiH.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora su razmotrili odgovor koji je uputio premijer RS-a Milorad Dodik.

Premijer Dodik je izrazio spremnost svoje Vlade da u potpunosti sarađuje sa sudskim i tužilačkim institucijama BiH i ispuni zahtjev glavnog tužioca BiH.

"Konstatirali smo također da je Tužilaštvo BiH uputilo pismo u kojem je potvrdilo da SIPA u ovom slučaju djeluje na osnovu naredbe tužioca. Sada očekujem od Vlade RS-a i njenih institucija da bez odlaganja i ikakvog uslovljavanja Tužilaštvu BiH dostave svu potrebnu dokumentaciju i ispoštuju odgovarajuće zakone BiH", kaže se u izjavi visokog predstavnika Miroslava Lajčaka od petka, saopšteno je iz OHR-a.