Zahtjev sindikata
93

Od Vlade KS zatraženo da isplati 1.080 KM radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH za Kanton Sarajevo Saudin Sivro, uputio je zahtjev Vladi Kantona Sarajevo za isplatu jednokratne novčane pomoću u iznosu od 1.080 KM radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Sivro u zahtjevu ističe da je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine na svojoj stranici objavila saopćenje u kojem je navedeno da je na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena za 14,4 posto.

"Također, prosječan rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 22,2 posto. Podsjećamo Vas, da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 7. jula. 2022. godine donijela Uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Propisano je da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku, u visini do 1.080 KM", objasnio je Sivro.

Pozvao je premijera KS Edina Fortu da sukladno mogućnosti koju poslodavcima nudi Vlada FBiH, isplati jednokratnu novčanu pomoć svim radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području kantona.