{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Od Vijeća naroda RS-a žele napraviti Narodnu skupštinu'

F
26.10.2009. u 18:46
0
11
'Od Vijeća naroda RS-a žele napraviti Narodnu skupštinu'
0
'Od Vijeća naroda RS-a žele napraviti Narodnu skupštinu'
Šef Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić izjavio je danas da je očigledno da se kontrolom Vijeća naroda RS-a od strane jedne stranke pokušava od te institucije da napravi neka druga Narodna skupština u kojoj bi se vodila stranačka, a ne nacionalna priča.
„To za nas predstavlja pokušaj ukidanja Vijeća naroda RS-a i ne doprinosi međunacionalnim odnosima koji su teško uspostavljeni poslije rata“, kazao je Ramić.

On ističe da je Vijeće naroda RS-a nametnuto odlukom viskog predstavnika u BiH, koji je krajni tumač svih problema u njegovom funkcioniranju i kao takav se treba očitovati i u vezi s novonastalom situacijom.

Ramić podsjeća i na primjedbe koje Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ima u vezi s poslovnikom Ustvnog suda RS-a koji, kaže, postavlja Vijeća naroda RS-a kao nebitan faktor u ustavopravnom sistmu RS-a, jer se sve odluke zapravo rješevaju preglasavanjem sudija u Ustavnom sudu RS-a.

"Sada kada je taj problem evidentiran i kada je na putu rješevanja pokušava se napraviti problem u funkcioniranju samog Vijeća naroda, a to je da se sjednice održavaju i bez predstavnika jednog kluba što može biti pogubno u narednom periodu“, upozorio je Ramić.

On je ipak izrazio nadu da će se ovaj problem prevazići.

Kolegijum Vijeća naroda RS ni danas nije zakazao sjednicu Vijeća naroda RS-a, koja nije održana od jula mjeseca.

Klub Bošnjaka je izrazio spremnost da se zakaže sjednica Vijeća naroda RS-a na kojoj bi se razmatrala samo inicijativa o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na Strategiju razvoja lokalne uprave i samouprave RS od 2009-2015. godine.

Međutim, to nije prihvaćeno od strane članova predstavnika iz reda srpskog i hrvatskog naroda, koji smatraju da bi Vijeće naroda RS-a trebalo da razmatra četiri inicijative o pokretenju vitalnog nacionalnog interesa, koliko ih je pokrenuto do sada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: