Bizarno
0

Od tri mamomata u KS radi jedan, imamo jednog radiologa

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Kantonu Sarajevo postoje tri mamomata, aparata koji registruju benigne i maligne promene na dojci, ali radi samo jedan iz bizarnog razloga - imamo samo jednog radiologa osposobljenog za rad na ovim aparatima, potvrdio je Direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva Midhat Kurtović.

"Imamo tri mamomata, jedan je instaliran na Ilidži, jedan na Otoci, a jedan u općini Centar. Međutim, imamo samo jednog radiologa, a taj posao koji on može stići uraditi je potpuno nedovoljan za potrebe Kantona", rekao je Kurtović za Radio Stari Grad.

Predsjednica Udruženja građanki "Renesansa", Spomenka Hadžić, istakla je kako je ovakva situacija nedopustiva, jer bolest ne čeka, a svi znamo šta znači maligno oboljenje i koliko je u takvim situacijama svaki trenutak u liječenju životno bitan.

"Projektom Federalnog ministarstva zdravstva obavljeni su pregledi dojki kod 25.000 žena. Sad imamo situaciju da one žene kod kojih je uočena promjena na dojci, ne znamo da li benigna ili maligna, ne mogu ići u dalju dijagnostiku, odnosno moraju čekati na nju", kazala je Hadžićeva.

Zasad, u vezi s ovim problemom su postignuti tek određeni dogovori, a razmatraju se i mogućnosti edukacije i osposobljavanja ljudi koji bi mogli raditi na ovim aparatima.