BiH
0

Od Topalovića oduzeti nelegalni pištolji

FENA
Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić izjavila je danas da su pripadnici EUFOR-a i SIPA-e u kući Vojislava Topalovića u Rudom, koji je osumnjičen da pripada mreži podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, pronašli dva pištolja za koje nije imao odgovarajuću dokumentaciju.

Tešić je pojasnila da je pronađen i oduzet pištolj "škorpion" za koji Topalović nije posjedovao odgovarajuću dokumentaciju, kao ni za pištolj marke "CZ" kalibra 7,62 mm, te jedan pištolj "crvena zastava" za koji je postojala potrebna dokumentacija.

Ona je kazala da CJB Istočno Sarajevo nije bio obaviješten o jutrošnjoj akciji pretresa Topalovićeve kuće, ali su pripadnici SIPA-e nakon pretresa oko 06.00 sati obavijestili policijsku stanicu Rudo da je potrebno da policija izađe na lice mjesta kako bi im predali pronađeno vatreno oružje.

Po saznanjima CJB Istočno Sarajevo, pripadnici EUFOR-a i SIPA-e su iz porodične kuće Topalovića oduzeli jedan kompjuter, te mobilne telefone od ukućana.

Topalović je u ratnom periodu bio predsjednik Skupštine općine Rudo, obavljao je i funkciju ministra vjera u nekadašnjoj Vladi RS-a na čijem čelu je bio Gojko Kličković, a bio je i savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH iz RS-a i haškog optuženika Momčila Krajišnika.