Izvještaj o virusu H1N1
0

Od svinjske gripe oboljelo 759 osoba, sedam smrtnih slučajeva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović informirao je večeras poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da je zaključno s današnjim danom u BiH potvrđeno ukupno 759 oboljelih od pandemijske gripe izazvane virusom H1N1 (u RS-u 280, u FBiH 444, Brčko Distriktu 35 slučajeva), od kojih je sedam slučajeva sa smrtnim ishodom - u FBiH četiri i u RS tri slučaja.

Po njegovim riječima, Vlada RS-a donijela je odluku o nabavci 350 hiljada doza vakcina protiv pandemijske gripe izazvane virusom H1N1 i dodatnih 30 hiljada doza antiviralnih lijekova. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a tokom ovog mjeseca očekuje isporuku dodatnih10 hiljada doza antiviralnih lijekova.

U FBiH potpisan je ugovor o nabavci 30 hiljada interventnih doza vakcina za čiju nabavku su odobrena sredstva u budžetu Vlade Federacije. Federalno ministarstvo zdravstva uputilo je zahtjev Vladi Federacije za nabavku dodatnih 150 hiljada doza vakcina.

U maju 2009. godine u Brčko Distriktu nabavljeno je 800 doza "Tamiflua“, što prema procjeni stručnjaka predstavlja dovoljnu količinu. Određene količine doza potrebnih vakcina za teritoriju Brčko Distrikta bit će osigurane od entitetskih ministarstava zdravlja.

„Isporuka vakcina namijenjena za cijepljenje protiv pandemijske gripe izazvane virusom H1N1 za BiH počinje u januaru 2010. godine i odvijat će se sukcesivno. Na nivou entiteta i Brčko Distrikta, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, izrađeni su planovi vakcinacije stanovništva s prioritetom rizičnih grupa“, kazao je ministar Nović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković predložio je zaključak kojim bi se zadužili Vijeće ministara i resorno ministarstvo da jednom mjesečno, a po potrebi i češće, ovaj dom izvještavaju o stanju i poduzetim mjerama u prevenciji i borbi protiv virusa grope H1N1.