BiH
0

Od sutra plovi prvi bh. turistički brod "Ćiro"

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini ambasador Dimitris Kourkoulas zajedno sa svojim saradnicima sutra će predstaviti prvi brod napravljen u BiH, turistički brod "Ćiro", koji će ploviti Drinom i jezerom Lim.

Kako je najavljeno, plovidba "Ćire" počet će u 11.00 sati s doka na rijeci Lim u Šetihovu u općini Rudo.

Općina Rudo je započela realizaciju projekta „Integralni pristup razvoju turizma gornjeg toka regije rijeke Drine – turistički brod Ćiro’’ u januaru 2006. u saradnji s općinama Goražde, Višegrad, Rogatica, Čajnice, Novo Goražde, Ustikolina i Nacionalnim parkom ‘’Sutjeska’’ – Foča, a sutrašnjom plovidbom bit će obilježena završna faza projekta.

Vrijednost projekta je 273.000 eura od čega je Evropska unija osigurala 167.000 eura, dok su ostatak iznosa osigurale općine koje su učestvovale u tom projektu.

Općina Rudo u saradnji s Evropskom unijom kao donatorom i drugim općinama regije gornjeg toka Drine je obavila niz aktivnosti u sklopu projekta i one su rezultirale izgradnjom broda i šest dokova, uspostavom rute plovidbe u dužini od 50 km Drinom i jezerom Lim, te obukom 34 turistička vodiča iz regije.