Obnova Vijećnice
0

Od sutra operativna sredstva u iznosu od milion eura

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i ambasador Kraljevine Španije u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolibar danas su potpisali Sporazum o saradnji između Grada Sarajeva i Ministarstva kulture Kraljevine Španije na osnovu kojeg će se, u narednim danima, na otvoreni donatorski račun za obnovu Vijećnice, izvršiti uplata sredstava u iznosu od milion eura.

Sredstva su namijenjena za rekonstrukciju i restauraciju fasade objekta ovog kulturno-historijskog spomenika.

Zahvalivši još jednom uime Grada i građana Sarajeva Vladi Kraljevine Španije na ovoj značajnoj donaciji i ambasadoru lično na velikom angažmanu, Borovac je istakla kako je Grad ispunio uvjet već potpisanog preliminarnog Sporazuma te proveo međunarodni tender za izbor izvođača radova.

"U cilju izbora izvođača građevinskih i građevinsko-zanatskih radova koji obuhvataju i restauraciju fasade objekta, proveden je ponovni tender po proceduri međunarodnog ograničenog postupka s pretkvalifikacijom. Pretkvalifikacijske uvjete su ispunile dvije firme i u narednih 40 dana trebaju dostaviti finansijske ponude, a nakon čega će biti odabran izvođač radova", istakla je Borovac.

Ambasador Castroviejo y Bolibar naglasio je da mandat u BiH završava ovim velikim činom te kazao da Borovac ima najveće zasluge što je Vlada njegove zemlje odobrila za obnovu Vijećnice milion EUR-a.

Ambasada će, kazao je ambasador, proslijediti potpisani Sporazum u Madrid i već sutra bit će izdat nalog za uplatu donacije tako da će sredstva odmah biti operativna.

Početak radova na Vijećnici planiran je za februar 2009., saopćeno je iz Uprave Grada Sarajeva.