BiH
0

Od sutra obavezna zimska oprema

SRNA
Za sva motorna vozila u Republici Srpskoj i Federaciji BiH od sutra je obavezna zimska oprema bez obzira na vremenske uslove.

Na sva četiri točka na putničkim i drugim vozilima, čija je najveća dopuštena masa do 3,5 tone, obavezne su zimske gume ili gume sa oznakom M+S ili četiri ljetne sa minimalnom dubinom šare četiri milimetra, kao i lanci za snijeg u prtljažniku pripremljeni za pogonske točkove.

Vozila čija masa prelazi 3,5 tone i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom šare četiri milimetra, te lance, lopatu i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

Kazna za neposjedovanje zimske opreme, koja je obavezna do 15. aprila naredne godine, iznosi 40 maraka za vozila do 3,5 tone, a za vozila iznad 3,5 tona i autobuse 80 maraka i isključenje iz saobraćaja, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS.

Obavezna zimska guma na boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra. 

Generalni sekretar AMS RS Nikola Manojlović rekao je Srni da je sada najbolje staviti sve četiri zimske gume, iste marke, istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila. 

"Kada je riječ o neophodnoj zimskoj opremi, zemlje u okruženju ne odskaču od Republike Srpske i BiH. Tako je u Hrvatskoj zimska oprema obavezna kad je kolovoz pokriven snijegom ili kada je na njemu poledica", istakao je Manojlović.
U Auto moto savezu ističu da je u Srbiji ponovo odložena primjena člana Pravilnika o obaveznom posjedovanju zimskih guma za sva četiri točka i da će se do tada striktno primjenjivati odredbe starog Pravilnika koji podrazumijeva najmanje dvije zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri ljetnje gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra i upotrebu lanaca na pogonskim točkovima.

Vozači koji poslije 15. novembra putuju u Sloveniju obavezni su da upravljaju vozilom sa četiri zimske gume sa oznakom M+S čija je minimalna dubina profila tri milimetra ili sa četiri ljetne gume sa minimalnom dubinom profila od tri milimetra i pripremljenim lancima za snijeg u prtljažniku.

U Austriji je obavezna upotreba zimskih guma sa minimalnom dubinom šare četiri milimetra ili ljetnih guma sa minimalnom dubinom šare četiri milimetra sa lancima za snijeg na pogonskim točkovima. Lanci su obavezni i za vozila sa zimskim gumama u slučaju veće količine snijega i kada to nalaže saobraćajni znak. Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura, a u slučaju ugrožavanja saobraćaja i do 5.000 eura.

Zimska oprema u Italiji zakonski je propisana na području doline Aosta i obavezna je od 15. oktobra do 30. aprila. Na svim ostalim područjima upotreba zimske opreme obavezna je za vrijeme zimskih uslova vožnje. Dopuštena je upotreba zimskih ili ljetnih pneumatika sa lancima za snijeg.

U Mađarskoj zakonom nije propisana zimska oprema, ali je obavezna upotreba lanaca za snijeg na pogonskim točkovima pri velikoj količini snijega i kada pada snijeg. U takvim slučajevima upotreba lanaca za snijeg zahtijeva se pri prelasku granice.

Od sredine 2006. godine u Njemačkoj je na snazi novi zakon koji reguliše upotrebu zimske opreme. On traži da sva vozila u vrijeme zimskih uslova moraju biti opremljena primjerenim gumama - sa oznakom M+S. Zakon nije regulisana minimalna dubina profila pneumatika.