IDDEEA
0

Od sutra izdavanje pasoša po novom sistemu

Piše: A. Karadža
Čini se da je problemima sa izdavanjem novih pasoša došao kraj. Sistem je sada vrlo stabilan, a tehnički problemi su sve rjeđi i brzo se rješavaju.

Kako je za Sarajevo-x potvrdila Amila Opardija, portparol Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, sistem je potpuno stabilan.

"Prema našim informacijama, na MUP-ovim lokacijama nema gužvi i sve teče kao i prije uvođenja novog sistema", rekla je Opardija.

Iako su na MUP-ovim lokacijama primijećene gužve, Opardija je rekla da je to uobičajeno za ovaj period godine kada je povećano podnošenje zahtjeva.

Tokom problema sa sistemom došlo je do akumuliranja zahtjeva, ali je to sada riješeno i svi zaostali zahtjevi su procesuirani.

Zbog uvođenja elektronske provjere podataka u matičnim uredima, moguće je da će doći do dužeg čekanja na izdavanje pasoša.

"Zbog elektronske provjere podataka moguće je da rok od sedam do 10 dana bude nešto duži, ali ne očekujemo preveliko odugovlačenje. Ponavljam da je zakonski rok za izdavanje pasoša 30 dana", izjavila je Opardija za naš portal.

Da ipak postoje određeni tehnički problemi sa novim sistemom potvrdila je za naš portal Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

"Još uvijek postoje određeni tehnički problemi sa sistemom. Oni su kratkotrajni i bitno ne utječu na proces primanja zahtjeva i sve se rješava za period od nekih sat i po", rekla nam je Šoja.

Prema njenim riječima, radnici MUP-a još uvijek zahtjeve primaju do 21 sat, a na radnim mjestima ostaju još dva sata nakon toga kada obrađuju zahtjeve.