Narodna skupština RS-a
0

Od srijede konsultacije o Inzkovom zahtjevu

FENA
Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić očekuje da će od srijede početi međustranačke konsultacije stranaka u RS-u u vezi sa zahtjevom visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da Skupština poništi svoje zaključke u vezi s Informacijom o efektima prijenosa ustavnih nadležnoti s RS-a na nivo BiH.

On precizira da se u ovoj sedmici treba da saopće stavovi srpskih parlamentarnih stranaka o Inzkovom zahtjevu te zatim otvori proces međustranačkih razgovora.

Protiv stavljanja van snage skupštinskih zaključaka već su se očitovali predstavnici SDS-a, PDP-a i SRSRS-a, ali Radojičić ni danas nije saopćio kakav će biti stav vladajuće stranke, SNSD-a.

„SNSD će, vjerovatno, oko srijede imati određene sastanke o tom pitanju, a tada se ulazi i u međustranačke konsultacije da bi se postigla zajednička saglasnost o Inzkovom zahtjevu jer smo zajednički stav imali i o zaključcima“, dodao je on.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodao i da još nije zakazan termin posebne sjednice parlamenta RS-a na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevu visokog predstavnika.

Za 10. juni zakazana je redovna sjednica Skupštine, a Radojičić ističe da, ukoliko bude spremnosti stranaka, to pitanje može biti uvršteno na dnevni red zasjedanja.

Na pitanje da li su sporni zaključci antidejtonski, Radojičić je rekao da kada su usvajani nije se moglo procijeniti da su oni u bilo čemu antidejtonski ili antiustavni.

„Vrlo smo iznenađeni takvom ocjenom. U pismu koje je poslao visoki predstavnik nema pojedinačnog navoda šta je to u zaključcima, koji su opširni i ima ih 16, antidejtonsko. Prva reakcija predsjednika SNSD-a i šefa poslaničkog kluba jest da mi ne vidimo šta je to konkretno sporno u setu zaključaka", rekao je Radojičić.

Smatra da bi dobrodošao razgovor da bi se razjasnilo šta je to problematično, odnosno takvim se nešto smatra u zaključcima.

"Ukoliko ostanemo samo na nivou međusobnih saopćenja, onda to neće puno pomoći relaksaciji cijele situacije, koja u ovom momentu ima obilježja krize u uzlasku", rekao je Radojičić.

Za sada nije mogao reći da li će se šefovi klubova dogovoriti da se uime Skupštine RS-a pozove visoki predstavnik da bi se obratio parlamentu.