{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od septembra 2004. godine u školu sa šest godina

Klix.ba
19.4.2003. u 01:12
1
0
Od septembra 2004. godine u školu sa šest godina
1
Od septembra 2004. godine u školu sa šest godina
Prema pisanju Dnevnog avaza, osnovno obrazovanje će sa osam biti produženo na devet godina.
Prijedlogom okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, uspostavljaju se osnove za ukidanje paralelizama u obrazovnom sistemu BiH i primjena školskih programa susjednih država.

"Ovaj dokument temelji se na principima depolitiziranog obrazovanja i jednake mogućnosti visokokvalitetnog, modernog obrazovanja za sve. Cilj je prekinuti segregaciju i diskriminaciju u školama, što će potaći proces povratka izbjeglica." - rekao je Safet Halilović, ministar civilnih poslova, novinarima.

U Prijedlog su ugrađeni principi sadržani u međunarodnim konvencijama čija je potpisnica BiH, uz obavezno osnovno obrazovanje za sve, te uključivanje inkluzivnog obrazovanja za učenike s posebnim potrebama. Jezik i kultura svake značajnije nacionalne manjine u BiH bit će uključeni u obrazovni sistem.

"Formirat će se agencija koja će imati zadatak da izvrši ujednačavanje i standardizaciju nacionalne grupe predmeta. Također će se kroz predviđene mehanizme inspekcije i sankcija rješavati i pitanja primjene stranih školskih programa u BiH." - rekao je Halilović.
Obavezno obrazovanje u našoj zemlji ne može trajati kraće od osam godina, a biti će besplatno za svu djecu od šeste do 18. godine života.

Do juna 2004. godine, nadležne obrazovne institucije u našoj zemlji moraju osigurati uslove za produžetak osnovnog obrazovanja sa osam na devet godina.

Sretan Uskrs

20.04.2003. u 01:01
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: