Komunalni centar
632

Od sada na jednom mjestu u Sarajevu platite vodu, odvoz smeća i grijanje

Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Građani Kantona Sarajevo će od danas moći na jednom mjestu bez provizije da plaćaju račune za grijanje preduzećima Sarajevogas i Toplane, te Radu i Vodovodu i kanalizaciji.

Centar komunalnih usluga danas su zvanično otvorili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić i direktorica preduzeća Sarajevogas Nihada Glamoč.

"U narednoj 2018.godini planiramo otvoriti još nekoliko komunalnih centara i to na području općina Ilidža, Stari Grad i Vogošća", najavio je ministar Hasanspahić te dodao kako je ovaj projekt finansijski podržalo resorno ministarstvo.

Centar komunalnih usluga smješten je u ulici Envera Šehovića na broju 14, a navedeno je kako se i na ovaj način želi olakšati plaćanje računa našim sugrađanima.

"U mandatu ove vlade zabilježen je niz pozitivnih efekata u oblasti komunalne privrede i to sa manjim brojem uposlenih, ali to ne znači da smo uspjeli riješiti sve probleme u ovom sektoru”, naglasio je premijer Konaković.

Po njegovim riječima, otvaranje ovog centra je samo jedan od pokazatelja da kad se želi i hoće onda se sve može.

"Osim što se pojednostavljuju procedure plaćanja računa, ovdje će se moći riješiti i ubrzati administrativni procesi. Na taj način podržati će se investitori i omogućiti otvaranje novih objekata bez dodatnog gubljenja vremena”, poručio je premijer Konaković.

Direktorica Glamoč je pojasnila da sem plaćanja komunalnih usluga u narednom periodu je planirano da ovaj centar bude uvezan sa lokalnim zajednicama, kako građani ne bi morali hodati od jednog naplatnog mjesta do drugog.

Preduzeća "Tržnice", "Pokop" i "Park" nemaju taj individualni dio komunalne potrošnje, pa će tamo naplata biti organizirana na drugi način.

Otvaranju Centra prisustvovali su i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, zastupnici u Skupštini KS Kemal Ademović i Eldar Čomor, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, te direktori komunalnih preduzeća.