BiH
0

Od priliva novca zavisi izgradnja Državnog zatvora

Sarajevo-x.com
Izgradnja ogradnog zid sa kulama za nadzor budućeg Državnog zatvora visoke sigurnosti u Istočnom Sarajevu nedavno je završena, a za nastavak radova koči nedostatak novčanih sredstava, koji će uskoro biti riješen.

Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde za naš portal je kazala da se vrše pregovori sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope i predstavnicima donatora oko obezbjeđivanja ostatka novca.

„Finansijski plan je detaljno utvrđen i predviđa obezbjeđenje svih potrebnih sredstava. Putem Razvojne banke Vijeća Evrope, biće obezbjeđeno oko šest miliona eura, a ostatak novca od strane donatora“, pojasnila je Bakić, dodajući da su do sada kompletirani svi poslovi vezani za uređenje zemljišta, a prethodno su izgrađeni i infrastrukturni objekti Državnog zatvora.

„Konkurs za izgradnju zatvora biće objavljen nakon zatvaranja finansijske konstrukcije, odnosno zaključivanja pregovora sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope i donatorima, nakon čega bi uslijedilo zaključivanje ugovora sa glavnim izvođačima i otpočela glavna faza realizacije projekta, najvjerovatnije početkom 2009.godine“, pojasnila je Bakić.

Podsjećamo, da je do sada za izgradnju Državnog zatvora iz bužeta BiH u 2006. i 2007. godini osigurano 1,6 miliona eura, koji su utrošeni za izvođenje radova infrastrukture i pripreme zemljišta za izgradnju.

„Ukupni troškovi izgradnje zatvora visoke sigurnosti iznose 14,85 miliona eura, od čega je iz domaćih budžetskih sredstava u 2008. godini predviđeno dva miliona eura, dok se najveći dio sredstava planira obezbjediti kroz donatorska i kreditna sredstva“, ističe Bakić.

Inače, u Državnom zatvoru, kapaciteta 300 mjesta, biće smješteni osuđenici i pritvorenici Suda BiH. Riječ je zatvorskoj ustanovi zatvorenog tipa i visokog stepena sigurnosti.

„Državni zatvor će biti jedini zavod ove vrste koji će ispunjavati standarde Evropskog zatvorskog pravilnika i zakona BiH, što je posebno zanačajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta“, dodaje Bakić.

Za nesmetano funkcionisanje zatvora kako nam je kazala, Bakić biće potrebno angažovati oko 250 službenika.

„Datum početka rada zatvora odredit će Vijeće ministara BiH, kada će biti utvrđen i datum raspisivanja konkursa za prijem osoblja“, zaključuje Bakić.