BIHAMK
0

Od pregledanih 1.035 vozila neispravno 74 posto

FENA
Od 16. juna do 24. jula ove godine Bosanskohercegovački automoto klub (BIHAMK) realizirao je akciju preventivne kontrole tehničke ispravnosti i pripreme motornih vozila za sezonu godišnjih odmora pod nazivom “Putujte sigurno”.

Akcija je organizirana radi preventivne kontrole uređaja i sklopova na motornim vozilima i radi toga da mehaničari Službe pomoći na cesti otklone manje nedostatke na licu mjesta. Cilj je bio i da se na terenu izvrši snimanje stanja tehničke ispravnosti putničkih vozila metodom slučajnog uzorka i ustanovi stanje ispravnosti voznog parka u Federaciji BiH.

Akcija je organizirana i realizovana u suradnji s kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova te lokalnim automoto klubovima - na 33 lokacije.

Pregledano je ukupno 1.035 motornih vozila, od čega je neispravnost ustanovljena na 770 vozila što čini 74 posto. Ispravno je bilo 265 motornih vozila tj. 26 posto.

Prosječan broj pređenih kilometara kontroliranih vozila je 202.111, a njihova prosječna starost je 15 i po godina.

Prema prikupljenim podacima, najveći procent neispravnih vozila uočen je na području Srednjobosanskog kantona - 84 posto, zatim Hercegovačko-neretvanskog kantona - 81 posto i Unsko-sanskog kantona - 80 posto.

U protekloj i ovoj godini najveći broj neispravnosti uočenih tokom trajanja akcije odnosio se na svjetlosno-signalne uređaje. Taj procent je u 2009. godini iznosio 53 posto, a u 2010. godini 82 posto od ukupnog broja pregledanih vozila. U ovoj godini zabilježene su i neispravnosti električnih uređaja - 45 posto, dok je na trećem mjestu po broju neispravnosti na vozilima (s porastom za šest posto) u odnosu na proteklu godinu kočioni mehanizam - 26 posto.

Posebno zabrinjavajuća je činjenica da veliki broj vozila, čak 359 ili 35 posto, ne posjeduje obaveznu opremu u vozilu.

Iz BIHAMK-a naglašavaju kako je evidentno da se u posljednjih pet godina smanjivao broj tehnički ispravnih vozila, dok je broj tehnički neispravnih vozila proporcionalno rastao. Međutim, ove godine je zabilježena iznimka i povećanje broja tehnički ispravnih vozila za oko četiri posto.

Ono što je vidljivo i porazno jeste činjenica da su neispravnosti na kočionom sistemu, jednom od najbitnijih sistema za sigurnost vozila u saobraćaju, među trima najčešćim i najbrojnijim neispravnostima na vozilima već nekoliko godina zaredom.

Ako se posmatraju pojedine neispravnosti, treba napomenuti da su kontrolirana samo putnička vozila metodom slučajnog uzorka i da uzorak kontroliranih vozila nije adekvatno reprezentativan za cjelokupno stanje ispravnosti motornih vozila na nivou FBiH, ali i da ilustrira stvarno stanje voznog parka FBiH.

Upoređivanje podataka iz prošlogodišnje akcije s dobivenim podacima u ovoj godini ukazuje na to da je stanje tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila u FBiH na približno istom nivou, ali, ako se promatraju procentualno pojedine neispravnosti po pojedinim sistemima (svjetlosni uređaji, električni uređaji, kočioni mehanizam) može se zaključiti da je tehnička ispravnost putničkih motornih vozila na cestama u FBiH i dalje nezadovoljavajuća, saopćeno je iz Sektora za informiranje BIHAMK-a.