Od posljedica morbila u Sarajevu preminula sedmomjesečna beba

Klix.ba
14.3.2019. u 17:18
2.748
384
Od posljedica morbila u Sarajevu preminula sedmomjesečna beba
2.748
Od posljedica morbila u Sarajevu preminula sedmomjesečna beba Ilustracija: Shutterstock
Od posljedica morbila danas je zabilježen prvi smrtni slučaj na području Kantona Sarajevo, odnosno na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a.
Prema informacijama koje smo dobili od direktora JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS Adema Zalihića, riječ je o djevojčici od sedam mjeseci koja je u ranim jutarnjim satima preminula na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu.

Prema riječima Zalihića, djevojčica nije bila vakcinisana i on apeluje na sve roditelje da se odupru antivakcionom lobiju i da na vrijeme vakcinišu svoju djecu. On govori da se obično djeca i ne vakcinišu do prve godine, ali je istakao da je vrlo važno da se svi ostali vakcinišu kako se ovi slučajevi ne bi ponavljali.

Broj oboljelih od morbila u KS povećan na 65, roditelji se pozivaju da vakcinišu djecu

Epidemija morbila u Sarajevu: Zaraza prijeti nevakcinisanima, dvije bebe u teškom stanju

Podsjećamo da je ranije Javna ustanova Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obavijestila Ministarstvo zdravstva da je na području Kantona Sarajevo povećan broj oboljelih od morbila.

Naime, u periodu od 4. do 10. marta 2019. prijavljena su 32 slučaja novooboljelih od morbila, čime ukupan zbir od početka godine dostiže broj 65 prijavljenih slučajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (384)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: