BiH
10

Od ponedjeljka sunčano vrijeme, vodotoci rijeka bit će u opadanju

Anadolija
Situacija sa poplavama i padavinama polako se smiruje na području Bosne i Hercegovine potvrdio je za Anadolu Agency (AA) klimatolog Željko Majstorović iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

"Sada imamo samo sporadične padavine, dok u nekim predjelima kiša uopšte ne pada. Sutra će situacija biti bolja i temepreature će postepeno rasti narednih dana. Već u nedjelju neće biti padavina u mnogim krajevima BiH", rekao je Majstorović.

Naglašava da se od ponedjeljka u potpunosti mijenja vrijeme jer će u većem dijelu BiH biti sunčano, a temeprature će porasti.

"U subotu i nedjelju se mogu očekivati sunčani intervali u nekim djelovima zemlje. Već od ponedjeljka se vrijeme potpuno mijenja i bit će sunčano. A i situacija sa vodotocima rijeka se mijenja jer će oni narednih dana postepeno opadati", istakao je Majstorović za AA.

Obilne kišne padavine i poplave pogodile su proteklih dana mnoge gradove diljem BiH. Najkritičnija je situacija na području Zeničko-dobojskog kantona, odnosno u općini Maglaj koja je praktično u potpunosti poplavljena.

Ipak, stručnjaci napominju da se sveukupno stanje polako stabilizuje i da su danas zabilježene manje padavine na području BiH.