Snijeg i kiša
190

Od ponedjeljka pogoršanje vremena u cijeloj BiH i osjetan pad temperatura sve do 4. decembra

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Snježne padavine koje su jutros počele padati u Krajini, proširile su se i na ostatak Bosne, tačnije srednju Bosnu, Kanton Sarajevo i okolna mjesta do Ivan Sedla.

Od Ivan Sedla prema kraju Hercegovine trenutno pada kiša, kao i u Banjalučkoj regiji.

Na Bjelašnici je trenutno -7 stepeni celzijusa, a snježni pokrivač je visok 13 centimetara. Prema posljednjem mjerenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda koje je izvršeno u 15 sati, najniža temperatura među gradovima zabilježena je u Sarajevu gdje je 0 stepeni.

Niske temperature su i u Unsko-sanskom kantonu, srednjoj Bosni i Banjolučkoj regiji (između 1 i 2 stepena), dok je u Hercegovini toplije i temperature se kreću oko 11 stepeni koliko je u Trebinju do 13 stepeni koliko je zabilježeno u Mostaru.

Pogoršanje vremenskih prilika očekuje se od 27. novembra do 4. decembra. U ovom periodu širom Bosne očekuje se snijeg, dok se u Hercegovini prognozira kiša. U prognoziranom periodu očekuje se osjetan pad temperatura. Vrijednosti jutarnjih temperatura u Bosni se prognoziraju od -6 do -1, a u Hercegovini od 0 do 4 stepena, dok dnevne u Bosni neće prelaziti 5, a u Hercegovini 10 stepeni.

U utorak ujutro se očekuje hladno vrijeme s mrazom i maglom po kotlinama, dok će u ostatku dana biti pretežno sunčano uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura od -1 do 5, na jugu od 7 do 10 stepeni.

Slično vrijeme zadržat će se do poslijepdnevnih sati u srijedu kada se očekuje naoblačenje s kišom u sjeverozapadnim područjima, a na planinama sa susnježicom i snijegom. U večernjim satima padavine se očekuju i u ostalim djelovima. Najviša dnevna temperatura od 4 do 8, na jugu od 7 do 10 stepeni.

U četvrtak će preovladavati pretežno oblačno s kišom, a u višim, istočnim i centralnim područjima područjima sa susnježicom i snijegom. Padavine će do kraja dana oslabiti, a mjestimično i prestati. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 0 do 6, na jugu od 7 do 11 stepeni.