Za građane iznad 75
26

Od ponedjeljka nastavak vakcinacije u sarajevskoj Zetri, na raspolaganju više od 5.000 doza

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vakcinacija protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevo se nastavlja od ponedjeljka 10. maja u dvorani Zetra. Vakcinalni punktovi će biti otvoreni od 8:00 sati ujutru.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u KS u pandemiji.

Kako nam je kazao, odmah nakon dobijene dozvole Agencije za lijekove u BiH, predstavnici JU Doma zdravlja, koji je i nosilac vakcinacije, održali su sastanak te donijeli odluku da se što prije nastavi vakcinacija.

Spahić nije precizirao kojim vakcinama će se nastaviti vakcinacija, međutim, može se pretpostaviti da će uglavnom biti riječ o kineskoj, kompanije Sinopharm, s obzirom na to da je krajem aprila u BiH stigla donacija od 50.000 doza.

"Građanima Kantona Sarajevo će na raspolaganju biti nešto više od 5.000 doza. Nastavlja se vakcinacija građana starijih od 75 godina i više koji se nisu stigli vakcinisati u prvom valu", kazao je Spahić.

Dalje je pojasnio da je iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo stiglo obaviještenje da će uz gore navedenu kategoriju ovaj put biti vakcinisani i hemodijalizni i pacijenti sa transplantiranim organima.

"Kako dalje budu pristizale vakcine, proširivat će se kategorije za vakcinaciju, pa će se imunizovati i pacijenti s hroničnim plućnim bolestima, rijetkim bolestima, odrasle osobe s Down sindromom kod odraslih. Dobna granica i prioritetne grupe za vakcinaciju će se mijenjati kako bude pristizao veći broj vakcina", pojasnio je Spahić.

Dodao je još da će organizacija vakcinacije biti kao i prvog puta, radit će se u dvije smjene, a u punktovima će biti doktori i ostalo medicinsko osoblje koje će pratiti stanje vakcinisanih osoba.

Podsjećamo, na raspolaganju Kantonu Sarajevo za prvi krug vakcinacije je bilo namijenjeno 12.800 doza. Od toga je u Zetri vakcinisano između 1.500 i 1.700 osoba, a građani su bili zadovoljni organizacijom imunizacije.

Vakcinacija u dvorani Zetra je počela 21. aprila i završila je šest dana kasnije, 27. aprila.

Medicinsko osoblje i ostali timovi koji su učestvovali u ovom procesu, ranije su isticali kako su zadovoljni odzivom građana.