Edin Ramić
0

'Od početka smo tvrdili da je grb RS-a neustavan'

FENA
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Edin Ramić izjavio je Feni da je od početka bilo jasno da danas osporeni grb RS-a ne održava interese svih konstitutivnih naroda RS-a i da nema nijednog obilježja Bošnjaka.

On je podsjetio da je taj klub tvrdio od početka da u predloženom grbu RS-a dominiraju rješenja druge države, Republike Srbije.

"Drago nam je da je argumentacija Kluba Bošnjaka bila prihvatljiva za Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a. Današnjom odlukom završena je procedura od samog pokretanja apelacije od Sulejmana Tihića i stavljanja van snage grba Nemanjića i himne 'Bože pravde' RS-a“, rekao je Ramić.

On je izrazio nadu da će "oni koji su predlagali rješenja, koja nisu u skladu s interesima svih naroda u RS-u, smoći snage" da se zajednički, putem konsenzusa, dogovore rješenja koja će biti prihvatljiva za sva tri naroda u RS-u.

Ramić je kazao da žali što Ustavni sud RS-a nije prihvatio argumentaciju Kluba Bošnjaka da i predložena himna "Moja Republika“ povređuje interese bošnjačkog naroda.

"Ali, očigledno je da je Ustavni sud RS-a zauzeo visoke standarde prilikom utvrđivanja nacionalnog interesa zbog čega je bilo vrlo teško argumentacijom dokazati detalje povrede vitalnog nacionalnog interesa“, rekao je predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u izjavi Feni.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo je danas da je novim grbom RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda i proglasilo ga neustavnim.

Istovremeno, Vijeće je utvrdilo da novom himnom RS-a nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka i da će kompozicija "Moja Republika" moći stupiti na snagu kao zvanična himna RS-a.