Ne poštuju zakon
2

Od početka izborne kampanje nepropisno oglašavanje na 320 lokaliteta u KS-u

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Od početka izborne kampanje u Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo do danas je primljeno i obrađeno 45 zapisnika i službenih zabilješki s fotografijama, kojima su komunalni redari KJKP "Rad" evidentirali prekršaj nepropisnog oglašavanja na 320 lokaliteta na području Kantona Sarajevo.

"Na osnovu dostavljene dokumentacije pokrenuti su inspekcijski postupci koji, u ovoj fazi, podrazumijevaju donošenje rješenja kojima je političkim subjektima naređeno uklanjanje nepropisno postavljenih plakata sa mjesta koja nisu predviđena za tu svrhu", kazala je glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Naglasila je da je izdatim rješenjima političkim subjektima naređeno da u roku od jednog dana od dana prijema rješenja, izvrše uklanjanje nepropisno postavljenog propagandnog materijala, s tim da je većina njih na zapisnike redara izjavila da će uklanjanje izvršiti u najkraćem roku, što se već na terenu realizira.

"Kantonalna komunalna inspekcija po službenoj dužnosti prati izvršenje donesenih rješenja, te će na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja biti poduzete dalje mjere", kazala je Brdarić.

Kazne za nepropisno plakatiranje propisane su Zakonom o komunalnoj čistoći KS, a kreću se od 1.000 do 6.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu.

Iz KUIP-a KS upozoravaju i da svako nepostupanje po rješenju kantonalnog inspektora podliježe izdavanju prekršajnog naloga shodno Zakonu o inspekcijama KS u iznosu od 3.000 do 15.000 KM za pravne subjekte, te od 1.000 do 3.000 KM za odgovornu osobu.

Neposrednu kontrolu i evidentiranje nepravilnosti na terenu vrši Služba komunalnih redara KJKP "Rad", čiji uposlenici fotografišu predmet prekršaja, sačinjavaju službene zabilješke, odnosno zapisnike, koje potom dostavljaju kantonalnoj komunalnoj inspekciji. Shodno zakonskim propisima i ovlaštenjima komunalni inspektori odmah pokreću postupak inspekcijskog nadzora, te poduzimaju zakonom predviđene mjere.