{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od početka godine u mostarskoj bolnici preminulo 10 djece

19.6.2015. u 10:59
37
40
Od početka godine u mostarskoj bolnici preminulo 10 djece
37
Od početka godine u mostarskoj bolnici preminulo 10 djece
Od početka ove godine u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar odnosno njegovom Odjeljenju za intenzivno liječenje i neonatologiju preminulo je desetero djece, dok su tri mališana preminula samo u ovom mjesecu, saopćeno je danas na press konferenciji koja je održana u ovoj bolnici.
Od ovoga broja kod sedmero djece je pronađena bakterija, a kod četvero djece je bila glavni uzročnik smrti.

"No, međutim ta bakterija Klebsiella pneumoniae nije jedini uzrok smrti. Sva ta djeca imaju i druge patologije koje dovode do konačnog tragičnog ishoda", kazala je pedijatrica i neonatologinja mostarske bolnice dr. Darinka Šumanović-Glamuzina.

Bakterija koja izaziva katastrofuOna je istakla da nema neonatalne njege na svijetu koja nema Klebsiellu u uzorcima koji se uzimaju.

"Mi ne živimo u sterilnoj sredini, okruženi smo milionima bakterija i virusa. Kad će neko od nas od toga postati pacijent, to ne ovisi samo o uzročniku, već i o pacijentu i njegovoj odbrambenoj sposobnosti. Budući da mi liječimo djecu sa najmanjim imunitetom uopće u ljudskoj populaciji, djecu rođenu ispod 37, a posebno ispod 32 sedmice, onda medij u kojem takva jedna bakterija, koja kod odrasle bakterije može biti normalan stanovnik, može izazvati katastrofu", istakla je Šumanović-Glamuzina.

Video: Bljesak.info

Prema njenim riječima, u ovoj bolnici se u navedenom periodu liječilo 91 dijete.
U ovome mjesecu preminulo je troje i u sva tri slučaja glavni uzročnik smrti je bakterija Klebsiella pneumoniae.

Maja Ostojić, mikrobiologinja i članica Komisije za bolničke infekcije, istakla je danas je kako je bakterija Klebsiella pneumoniae normalan stanovnik probavnog trakta, ali da, kad se nađe izvan tog sistema, može prouzrokovati razne infekcije.

"Najopasnija je kada prodre u krv te prouzrokuje sepsu, a najveći problem je taj što je otporna na antibiotike. Većina antibiotika na nju ne djeluje", rekla je Ostojić.

Nije isključeno zatvaranje odjelaDodala je kako je Komisija počela sve mjere te je uzela brisove površina i osoblju iako je istaknula kako uzimanje brisova s površina više nije praksa u svijetu.

"U svijetu je napušteno uzimanje brisova s površina jer se smatra da će teško s neke površine doći bakterija na pacijenta. Ali pošto smo mi još uvijek na Balkanu, moramo uzeti brisove s površina kako bismo bili sigurni da nema na površinama tih bakterija. Uzimamo i brisove svim bebama i mamama koje uđu u neonatološki odjel", rekla je Ostojić i dodala kako je poduzeta mjera i dezinfekcije cijelog odjela.

Federalna epidemiologinja Jelena Ravlija rekla je kako se kontroliraju bebe i one koje su pozitivne smještaju se odvojeno te kako se još uvijek ne razmišlja o zatvaranju odjela.

"Komisija nije mišljenja da se obustavi rad odjela, ali s obzirom na iskustva drugih zemalja, nije isključena ni ta opcija", rekla je Ravlija.

Inače, jučer su iz Univerzitetske kliničke bolnice Mostar potvrdili su da su na Kliničkom odjeljenju za intenzivno liječenje i neonatologiju ove bolnice registrovani epidemiološki povezani slučajevi bolničkih infekcija sa smrtnim ishodom, uzrokovanih bakterijom Klebsiella pneumonia.

U Mostaru se posljednjih dana pojavilo više informacijama o preminuloj djeci u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar zbog kojih je javnost vidno uznemirena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: