U jeku agresije
61

Od početka godine u BiH ušlo više od 80 hiljada Rusa i 20 hiljada Ukrajinaca

A. Ku.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Iako neočekivano agresija Rusije na Ukrajinu dovela je do povećanog broja ulazaka državljana Ruske Federacije u BiH, dok je znatno manje zabilježeno manje ulazaka Ukrajinaca.

Kako su iz Granične policije BiH kazali za Klix.ba samo je od početka ove godine do 3. jula na ulazu u BiH evidentirano ukupno 80.760 državljana Ruske Federacije, dok je na izlazu iz BiH evidentirano 73.559 državljana Ruske Federacije.

"U istom vremenskom razdoblju, na ulazu u BiH evidentirano je 20.107 državljana Ukrajine i na izlazu iz BiH 18.503 državljana Ukrajine", kazali su nam iz Granične policije.

Kada je riječ o broju ulazaka državljana ove dvije zemlje od počeka ruske agresije na Ukrajinu, odnosno od 24. februara 2022. godine do 3. jula 2023. godine, evidentirano je 152.475 državljana Ruske Federacije na ulazu u BiH, dok je na izlazu evidentirano ukupno 140.450 državljana Ruske Federacije.

U istom vremenskom razdoblju, na ulazu u BiH evidentirano je 69.876 i na izlazu iz BiH 64.070 državljana Ukrajine.

Vijeće ministara BiH je u aprilu prošle godine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo odluku kojom se olakšava ulazak i boravak državljana Ukrajine u BiH na osnovu humanitarnih razloga.

S druge strane, BiH i dalje primjenjuje bezvizni režim sa Rusijom, sa kojom je potpisala Sporazum 2013. godine te još nije uskladila uskladila svoj vizni režim sa viznim režimom EU.

Državljani Ruske Federacije izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji BiH, te mogu boraviti po pravu bezviznog boravka do 30 dana u okviru dva mjeseca, od datuma prvog ulaska.

Pitanje pooštravanja viznog režima BiH sa Ruskom Federacijom se dodatno nametnulo krajem 2022. godine, nakon dolaska grupe Čečena, ruskih državljana, u BiH koji su vraćeni u Tursku odakle su stigli na aerodrom u Sarajevu.