BiH
5

Od oktobra 2017. godine pozivni broj 033 primjenjivat će se i unutar Kantona Sarajevo

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) danas je na redovnoj sjednici usvojilo izmjenu Pravila o planu brojeva za telefonske usluge u Bosni i Hercegovini i izmjenu Pravila o upravljanju planom brojeva za telefonske usluge u BiH koje će se početi primjenjivati od 1. oktobra 2017. godine.

Usvojene izmjene i dopune ovih pravila, između ostalog, odnose se na povećanje numeričkog kapaciteta geografskih telefonskih brojeva s područnim kodom 033. Novim pravilom područni kod 033 se neće mijenjati, ali će se za obavljanje govorne usluge birati pozivni broj i unutar vlastite mreže.

Usvajanje Pravila za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija odloženo je za narednu tematsku sjednicu Vijeća, nakon dodatne analize tržišta i konsultacija s relevantnim nosiocima dozvola. Očekuje se da bi ovo Pravilo trebalo biti usvojeno tokom oktobra tekuće godine.

U skladu s Članom 26. stav (1) Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH Vijeće jeapočelu proceduru u vezi s imenovanjem članova Upravnog odbora BHRT-a, kojima ističe mandat 10. decembra.2016. godine. Na objavljeni konkurs je pristiglo 20 prijava. Vijeće je formiralo internu komisiju koja će obaviti intervjue, formirati rang listu kandidata i u zakonskim rokovima proslijediti je u Parlamentarnu skupštinu BiH na imenovanje.

Vijeće je ponovo konstatovalo da i pored činjenice da je Agencija dodijelila dozvole Javnom RTV sistemu i javnim RTV servisima koja važi od 1. marta 2016. godine, digitalno emitovanje još uvijek nije počelo. Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, ranije je za Klix.ba potvrđeno da će testna faza digitalnog emitiranja početi 29. septembra 2016. godine.

Vijeće je podržalo Agenciju u daljim nastojanjima da provodi zadatke iz nadležnosti kako bi proces digitalizacije zaživio. S tim u vezi, Vijeće je također prihvatilo Informaciju o provođenju javnih konsultacija na nacrt Odluke o načinu korištenja Multipleksa A (MUX A), koja treba omogućiti stvaranje neophodnih preduslova za ulazak ostalih TV stanica u BiH u slobodne kapacitete ovog Multipleksa.

Vijeće je prihvatilo informaciju o provedenoj analizi o slobodnim frekvencijskim resursima za zemaljsko radio emitovanje i konstatovalo da postoje mogućnosti za pokretanje javnog poziva za dodjelu slobodnih frekvencijskih resursa za zemaljsko radio emitovanje. Vijeće je ovlastilo Agenciju da otpočne neophodne pripreme za objavu i realizaciju javnog poziva. Predstavnici radijske industrije, kao i druge zainteresovane strane, biće blagovremeno obaviještene o daljim aktivnostima i detaljima.

Vijeće je prihvatilo informaciju o Politici sektora telekomunikacija, kao ključnog strateškog dokumenta za razvoj tržišta telekomunikacija i konstatovalo da su rad Agencije i razvoj tržišta otežani iz razloga što postojeća Politika predviđa aktivnosti do 2012. godine.

Vijeće Agencije izražava uvjerenje da će Vijeće ministara BiH usvojiti novu Politiku (2017.-2021.) u što skorije vrijeme, kako bi se i BiH svrstala u red zemalja u okruženju koje slijede trendove u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i usluga. Sa svoje strane, Agencija će dati puni doprinos kako bi se omogućilo što brže donošenje ovog strateškog dokumenta.

Vijeće je također prihvatilo i informaciju o analizama tržišta: 15/2003 (veleprodajno tržište pristupa i započinjanje poziva iz javnih mobilnih telefonskih mreža) i tržišta 7 (tržište terminacije poziva u mobilnim mrežama-veleprodajni nivo).

Vijeće je na današnjoj sjednici snažno naglasilo obavezu dosljednog poštovanja medijskih kodeksa i obavezujućeg izbjegavanja govora mržnje i neodgovorne ratnohuškačke retorike u programskim sadržajima emitera u BiH. Od medija se očekuje da prepoznaju vrste izjava koje bi, ukoliko se prezentiraju emotivno i bez pažljivog razmatranja mogućeg utjecaja na publiku, mogle potaći nasilje, ohrabriti netoleranciju i mržnju i ugroziti živote građana BiH. Takve izjave moraju se prenijeti na način da se iznesu osnovne činjenice, ali uz obezbjeđivanje dodatnog činjeničkog konteksta i prihvatanja tona koji minimizira emitovni naboj, provokativne izjave ili optužbe.

Vijeće RAK-a danas je takođerusvojilo projekciju Budžeta Agencije za 2017. godinu.