Poslanici SDP-a
0

Od ministrice Alić traže rješavanje problema u obrazovanju

FENA
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić i njegov stranački kolega, ujedno delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta Saša Magazinović, prvog dana nove školske godine su u otvorenom pismu federalnoj ministrici obrazovanja i nauke Melihi Alić zatražili rješavanje nekoliko problema iz njenog resora.

Mašić i Magazinović ističu da je najmanje što Alić može učiniti protiv pojave "privatnih" fakulteta u Federaciji BiH koji nemaju sve potrebne dozvole za rad da u sredstvima informiranja bude objavljen spisak ''legalnih'' i ''nelegalnih'' obrazovnih ustanova i na taj način da budu zaštićeni budući studenti.

Apeluju također da Ministarstvo na čijem je čelu Meliha Alić objavi spisak deficitarnih zanimanja u FBiH i beneficija koje bi dobili oni što bi upisivali te škole.

"Nije nam jasno zbog čega Ministarstvo obrazovanja i nauke nije u stanju napraviti analizu deficitarnih zanimanja te plan školovanja koji će se odvijati u smjeru definisanom analitičkom podlogom. Danas imamo slučaj da se na području FBiH bilježi hiperprodukcija određenih kadrova te na taj način ovakav sistem stvara nove nezaposlene visokoobrazovane građane", stoji u Mašićevom i Magazinovićevom pismu ministrici.

Da bi bio sačuvan dignitet javnih obrazovnih ustanova, ali i kvalitet obrazovanja u njima, Mašić i Magazinović dalje predlažu da Alić i drugi u resornom ministarstvu razmisle o zabrani istovremenog rada profesora u privatnim i javnim ustanovama.

"Gorak ukus zbog afere s podjelom besplatnih udžbenika je privremeno iz prvog plana izbacio najveći problem našeg obrazovanja - dvije škole pod jednim krovom.

Još jednom Vam predlažemo da prihvatite naš prijedlog - obustavite sve transfere iz budžeta FBiH kantonima i općinama u kojima postoji ova aparthejdska pojava", naveli su Mašić i Magazinović u pismu ministrici Alić.