BiH
0

Od maja počinje primjena izmijenjenog zakona o demobiliziranim borcima

FENA
Parlamentarna rasprava o izmjenama federalnog zakona o demobiliziranim borcima dobila je danas epilog tako što je predlagač prihvatio sugestiju da primjena izmijenjenog teksta počne od maja ove godine da bi u međuvremenu bio osiguran dodatni novac za njegovu implementaciju.

Izmjene zakona predložio je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu delegat u Domu naroda Asim Mekić.

Na osnovu njegove intervencije, ako je odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta, svi organizatori otpora, dobrovoljci i ratni veterani moći će da ostvare penziju pod povoljnijim uvjetima kao jednu od prinadležnosti propisanih osnovnim zakonom. Uvjet za sticanje povoljnije penzije u još aktuelnom tekstu su dvije godine neprekidnog boračkog staža u odbrambenim jedinicima.

Neki od boraca ne ispunjavaju taj uvjet, ali ne svojom krivicom, već iz prostog razloga što su bili zarobljeni, boravili u logorima ili doživjeli kakvu drugu neprijatnost, obrazložio je Asim Mekić. I njima treba omogućiti penzionisanje pod povoljnijim uvjetima naročito zbog toga što su se i nakon zarobljavanja vraćali u borbu pa neki od njih imaju s prekidima više boračkog staža od onih koji su u borbi bili dvije godine, naglasio je.

Uz Mekićeve izmjene, danas je u Parlamentu odobren i amandman poslanika Ismeta Osmanovića, a on traži da nezaposleni borci - ratni vojni invalidi, pored invalidnine, mogu ostvariti i pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

I Mekićeva i Osmanovićeva intervancija zahtijevaju dodatni novac za implementaciju zakona, a trenutno ga nedostaje i za isplatu ovogodišnjih januarskih i februarskih naknada nezaposlenim demobiliziranim borcima, propisanih osnovnim tekstom. Zbog izostanka ovih prinadležnosti, predsjednik Saveza demobiliziranih boraca u FBiH Mehmed Šišić najavljivao je za petak masovne boračke proteste u Sarajevu.

Zbog svih tih dilema, današnja sjednica Predstavničkog doma je prekidana da bi se Vladini i parlamentarni krugovi dogovorili o mogućem rješenju.

Nakon pauze, Asim Mekić je izjavio da prihvaća sugestiju o odgađanju primjene njegovih izmjena do maja i promijenjeni zakon je odobren u cjelini. O njemu još treba da se izjasni i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Kad su u pitanju nedostajuće januarske i februarske naknade, Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uputio je danas poziv kantonalnim vladama i zavodima za zapošljavanje kao sufinansijerima tih boračkih prinadležnost da ispune svoje obaveze.

Oni koji to ne mogu učiniti u cijelosti treba da pošalju svoje finansijske planove Vladi FBiH da bi ona do 10. marta izradila integralni program izmirenja ovih obaveza, zaključeno je.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nastavljena je drugim tačkama dnevnog reda.