Traje do 4. jula
6

Od jutros online upis u srednje škole u KS, dosad upisano više od 100 učenika

Piše: Se. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Online upis u srednje škole u Kantonu Sarajevo počeo je jutros u devet sati i, kako navode iz Ministarstva obrazovanja KS, protiče bez problema.

Nakon dojava o tome kako postoje određeni problemi pri online upisu u srednje škole u Kantonu Sarajevu kontaktirali smo Lamiju Husić iz Ministarstva obrazovanja KS, koja je za Klix.ba rekla kako zapravo nema nikakvih problema i da se upis koji je počeo jutros u 9 sati odvija prema protokolu uz sitne tehničke probleme.

"Postoje neke neznatne greške koje se ispravljaju u hodu i do deset sati je upisano više od 100 učenik. Sistem funkcioniše bez problema", rekla je Husić.

Manji problemi odnose se na to da su djeca masovno zaboravljala svoje bar kodove i da su finalizirala izbor škole, što predstavlja problem, jer neki od njih kasnije žele promijeniti odabranu školu. Stoga mole roditelje i djecu da ne finaliziraju izbor škole jer će, ukoliko se za to kasnije odluče, moći promijeniti školu.

Online upis traje do 4. jula, a vrijedi za 36 državnih srednjih škola i za tri privatne Tursko-bosanski koledž, Međunarodnu srednju školu i Perzijsko-bosanski koledž.

"Nijedno dijete se ove godine ne može upisati u prvi razred srednje škole mimo online sistema. Dakle, nema donošenja dokumenata u školu ako se dijete upisuje prvi put u prvi razred srednje škole", naglasila je Husić.

Drugi konkursni rok koji će se održati na isti način trajat će od 11. do 13. jula.