{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od jula presađivanje organa u Banjoj Luci

S
10.2.2010. u 08:21
0
2
Od jula presađivanje organa u Banjoj Luci
0
Od jula presađivanje organa u Banjoj Luci
Klinički centar Banja Luka
Prva transplantacija organa u Kliničkom centru Banja Luka mogla bi da bude obavljena već u julu, do kada bi trebalo da se završi edukacija ljekara i nabavi potrebna oprema, najavio je direktor za medicinske poslove i upravljanje sistemom kvaliteta menadžmenta u KC-u Nenad Prodanović.
Prema njegovim riječima, u dosadašnjim pripremama za transplantaciju organa završena je edukacija većeg broja učesnika tima, otvorena je "Ambulanta za transplantirane bolesnike" u kojoj se prati zdravstveno stanje i liječi 65 bolesnika, a planirana je dodatna edukacija hirurških timova za vađenje i ugradnju organa.

"Planirana je nabavka dva kompleta hirurškog seta instrumenata za transplantaciju, kao i adaptacija dijela hirurške intenzivne njege za posthirurški tretman bolesnika", rekao je Prodanović.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, prošle godine je troje pacijenata upućeno u inostranstvo na transplantaciju gdje se u dva slučaja radilo o presađivanju jetre, a jednom bubrega, dok su u 2008. godini u inostranstvu urađene dvije transplantacije bubrega i po jedna jetre i srca.

Pacijentima iz RS koji idu na transplantaciju organa u inostranstvo Fond plaća 30 posto troškova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: