Ispravljanje devijacija
48

Od jučer i Prijedlog izmjena Zakona o prebivalištu čeka da profunkcioniše Parlament BiH

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U državnom organu zakonodavne vlasti od jučer se nalazi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, a čiji je predlagač zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić.

Još jedan akt od jučer se zvanično našao na spisku zakona koji čekaju dan kada će napokon profunkcionisati Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, a koji je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik DF-a Zlatan Begić.

Ovaj prijedlog zakona čeka na pokretanje procedure, a Begić je predložio da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH razmatra po redovnom postupku.

U suštini, cilj ovog prijedloga je da se otklone prepreke za nesmetanu prijavu prebivališta te da se svim građanima, naročito onima koji pripadaju posebno osjetljivim grupama, raseljenim osobama, povratnicima i nacionalnim manjinama, omogući ostvarivanje ustavom garantovanog prava na prebivalište, njegovu prijavu prema realnom stanju, slobodu kretanja te svih drugih prava čije ostvarivanje je uslovljeno prethodnom prijavom prebivališta.

Na ovaj način pokušava se ispraviti devijacija iz 2015. godine kada je veliki broj bh. državljana doveden u bezizlazan i neodrživ položaj, a naročito raseljene osobe i povratnici te pripadnici nacionalnih manjina koji spadaju u posebno osjetljive i ugrožene grupe – među kojima su socijalno ugrožene osobe, trudnice, porodilje i slično.

Begić je ranije rekao da su propisivanjem uvjeta za prijavu prebivališta na imperativan i isključujući način nametnute neotklonjive prepreke za veliki broj građana te su faktički suspendovane posebne odredbe o prebivalištu i boravištu raseljenih osoba i povratnika, a položaj pripadnika nacionalnih manjina koji spadaju u posebno osjetljive grupe dodatno je otežan.

"Na direktan način doveden je u pitanje povratak i opstanak povratnika u prijeratnim mjestima prebivanja, čime se održava na snazi stanje nastalo etničkim čišćenjem te pravni subjektivitet širokog kruga građana kojima su odredbama navedenog zakona, čije izmjene i dopune se predlažu, nametnute neotklonjive prepreke za prijavu prebivališta te time i za uživanje brojnih drugih prava i sloboda čija mogućnost ostvarivanja je uslovljena prethodnom prijavom prebivališta", poručio je Begić.