Alija Behmen
0

Od iduće sedmice realizacija poslova određenih statutom

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen najavio je danas da će Gradska uprava već od iduće sedmice početi proces realizacije poslova koji statutom pripadaju Gradu.

Behmen je kazao kako se to konkretno odnosi na član 16 Statuta, koji definira gradske nadležnosti.

  • Tu ne isključujemo tužbe Ustavnom sudu FBiH, kazao je gradonačelnik Behmen, koji je bio prvi gost ACIPS-ovog novog programa "Espreso sa...".

On je ukazao na važnost civilnog društva za napredak Grada, obećavši da će se nova Gradska uprava u svom radu oslanjati upravo na civilno društvo, koje treba da bude partner, a ne korektiv vlasti.

Stoga je svoju saradnju sa civilnim sektorom odlučio da započne razgovorom s mladima kako bi čuo od njih šta očekuju od nove Gradske uprave i koje su njihove ideje.

  • Za vrijeme mandata ove Gradske uprave neke stvari ćemo sigurno promijeniti, a neke načeti - ustvrdio je gradonačelnik Sarajeva, navodeći kako Grad "treba da bude nešto čime ćemo se ponositi".

On priznaje da je to proces čiji će uspjeh zavisiti od aktivizma civilnog sektora, posebno mladih u provođenju ideja i ciljeva.

Predsjednik ACIPS-a Sanel Huskić naglašava kako je razgovor sa novim gradonačelnikom Sarajeva prilika da članovi ove organizacije vide na koji način će sarađivati sa Gradskom upravom.

  • Nakon toga ćemo imati bližu ideju o tome šta Gradska uprava želi da radi i na koji način se mi možemo aktivirati - navodi Huskić.

Namjera ACIPS-a je da kroz novi program "Espreso sa..." jednom mjesečno njegovi članovi razgovaraju o aktuelnim temama s različitim ličnostima iz političkih stranaka, institucija vlasti, te međunarodnih i nevladinih organizacija i medija.