{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od gaća za prozračivanje do kućice za smeće

S
27.7.2009. u 20:00
1
27
Od gaća za prozračivanje do kućice za smeće
1
Vrlo često u medijima možemo slušati i gledati vijesti o uspješnim nastupima bh. inovatora na najvećim svjetskim smotrama , ali rijetko imamo priliku vidjeti kako inovacije izgledaju i čemu zapravo služe.
Stoga vam predstavljamo nekoliko najzanimljivijih inovacija za koje se nadamo da će ući u širu upotrebu.

Gaće sa prostorom za prozračivanje, inovator Dragan Tadić, LaktašiPredložena inovacija se odnosi na muške gaće, čiji je sastavni dio prostor za prozračivanje. Ove gaće omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha u dijelu tijela koji je više izložen znojenju. Time se smanjuje izjedanje kože i isparavanje. Gaće ergonomski odgovaraju muškom genitalnom organu i primjenljive su kako u svakodnevnici, tako i u posebnim stanjima i aktivnostima.

Otvarač za boce, inovatori Jasmin Bekto, Semir Hasković, Asmir Telalović, Eldar Velić, SarajevoOvaj otvarač je namijenjen za otvaranje boca koje imaju poklopac, bilo sa navojem ili nabijen na grlić.

Kućice za smeće, inovator Abdulah Smajlović, SrebrenikInovacije se odnosi na kućice u kojima bi se čuvale postojeće kante za smeće. Kućice znatno umanjuju širenje neprijatnog mirisa, životinje ne mogu doći do smeća koje je ujedno zaštićeno od atmosferskih utjecaja poput vjetra.

Ručka sa kukicama za vrećice, inovatori Zlatan Forić, Adis Kapetanović, Haris Vlajčić, SarajevoInovacija nekoliko školaraca sastavljena je od ručke sa nekoliko metalnih kukica na koje se može objesiti nekoliko vrećica ispunjenih različitim proizvodima.

Ručka za zubnu četkicu i pastu, inovator Sašenko Sadiković, LjubuškiOva inovacija ogleda se u cjevastom držaču koji istovremeno služi kao ručka za četkicu i kao kutijica za tubu sa pastom za zube.

Poslužavnik za piće, inovator Marinko Lovrić, Široki BrijegPlastično dekorativno drvo, inovator Slavko Jelica, JajceInovacija donosi ekološku i ekonomsku pogodnost.

Mašina za čišćenje i farbanje velikih feromagnetičnih površina, inovator, Sašenko Sadiković, LjubuškiMašina se može koristiti za čišćenje, pjeskarenje i farbanje svih feromagnetičnih površina kao što su brodovi, remorkeri, feriboti, naftne platforme, rezervoari.

Zaštita košnica od vode i leda, inovator Jelenko Marković, TeslićInovacija se odnosi na konstrukcijske preinake na krovu i na polijetaljci koje isključuje mogućnost da voda uđe i da se smrzne u košnici.

Mehanizam za obrtanje prozora do 180 stepeni,inovator Halid Dervić, Donji VakufUgradnja prozora koji posjeduju mehanizam za obrtanje prozora sve do 180 stepeni, tako da se vanjska strana stakla može za nekoliko sekundi naći s unutrašnje strane objekta, očistiti i opet vratiti u prvobitni položaj.

Optički solarni kolektor, inovator Enver Ibrović, SarajevoInovacija povećava prihvatni kapacitet solarnog kolektora.

Udobna kuća, inovator Boris Trapara, Istočno SarajevoKuća je uspješan spoj funkcionalnog i raskošnog. Ništa nije suvišno, a stanari imaju sve što mogu poželjeti u svom ognjištu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: