{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od države ni marke za obroke narodnih kuhinja

F
FENA
12.12.2008. u 11:53
0
3
Od države ni marke za obroke narodnih kuhinja
0
Od države ni marke za obroke narodnih kuhinja
U BiH su svakim danom sve duži redovi građana pred narodnim kuhinjama, te u ovom trenutku više od 10,5 hiljada njih traži makar jedan obrok, upozorio je danas Koordinacioni odbor humanitarno-karitativnih organizacija BiH "Caritas Biskupske konferencije BiH", "La Benevolencija", "Merhamet" i "Dobrotvot 1917".
Predsjednici ovih organizacija su na pres-konferenciji u Sarajevu naglasili kako će prvi na udaru ekonomske krize biti upravo osobe u stanju socijalne pomoći i socijalne isključenosti, a država još uvijek ne prepoznaje ulogu ovih humanitarnih i karitativnih organizacija.

Oni navode kako državna i entiteske vlade ne subvencioniraju nijedan od oko 15.000 obroka koliko dnevno pripremaju humanitarne organizacije u BiH. Također, dodaju kako se od jedne mjesečne plaće trojice bh. premijera može podijeliti oko 2.500 dnevnih obroka.

- Iako je bilo i usmenih i pismenih obećanja, vlade nisu uplatile nijednu KM za subvencioniranje rada narodnih kuhinja, kazao je predsjednik "Merhameta" Hajrudin Šahić.

On je naveo podatak kako je u našoj zemlji jedna trećina građana u stanju socijalne pomoći, odnosno socijalne isključenosti, iako je njegovo mišljenje da je takvih građana više od milion.

Predsjednik organizacije "Dobrotvor 1917" Nikola Vojnović kazao je da u BiH postoji problem u realizaciji humanitarnog djelovanja. Ono se odvija ad hoc, zakonski je neodgovarajuće uređeno, te budžetskim sredstvima nedovoljno podržano.

Stoga je uime Koordinacionog odbora humanitarno-karitativnih organizacija apelirao na nadležne državne organe da odgovarajućim zakonima i propisima urede oblast humanitarnog djelovanja i predvide budžetska sredstva za akivnosti ovih organizacija.

Direktor "Caritas BKBiH" Bosiljko Rajić napomenuo je da je 2010. u EU godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, te da će se i naša zemlja morati uključiti u ove aktivnosti.

Naglasio je kako će država morati pripremiti odgovarajuće programe i projekte, uz očekivanje da će u njih uključiti i ove humanitarno-karitativne organizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: