BiH
0

Od "divljih" uličnih tezgi ne može se proći centrom Sarajeva

FENA
Sarajevo, Ferhadija
Sarajevo, Ferhadija
"Nelegalna trgovina u centru Sarajeva prešla je svaku mjeru. Tamo se gotovo ne može proći od kartonskih kutija i stolova na kojima se preprodaje loša roba", izjavio je načelnik Općine Centar Dževed Bećirević. Propisima nije definisano ko moze oduzimati robu, a tržišna inspekcija se jedina do sada bavila ovim problemom.

On je danas održao sastanak s nadležnim predstavnicima komunalne, tržne, građevinske inspekcije, policije i Odjeljenja suda za prekršaje na kome se razgovaralo o suzbijanju nedozvoljene ulične prodaje i "divljih tezgi" u centru grada.

Suština problema, kako je rekao Bećirević, jeste što nema ko oduzeti robu jer to nije definirano propisima.

"Tržišni inspektori tvrde da su im ruke vezane jer nema propisa da nekom oduzmu robu kojom se nelegalno trguje. Zakon postoji od 2004. godine, a od zakonodavca nikada nije zatraženo da se propust ispravi", izjavio je Bećirević.

Učesnici sastanka su izrazili spremnost da učestvuju u suzbijanju nelegalne trgovine u skladu s mogućnostima i ovlastima. Na čelu ekipe bit će načelnik Bećirević i već sutra napravit će plan djelovanja. S komunalnom, građevinskom inspekcijom uz asistenciju policije zajedno će rješavati ono što zapravo mogu na uklanjanju stolova, ljetnih bašti koje namaju dozvolu i dr.

"Organizovani smo na nivou ministarstva, nemamo inspektorata i tu je najveći nedostatak i problem funkcioniranja inspekcijskih službi, pa će se loptica da prebacuje s jednih na druge, a tržišna inspekcija najčešće je 'dežurni krivac' ", kazao je šef Odjeljenja tržišne i turističko-ugostiteljske inspekcije KS-a Midhat Pašić.

Ovaj problem postoji već dugo i njime se najviše bavila tržišna inspekcija, dodao je Pašić, tako da su drugi na određeni način proglašeni nenadležnim.

Sa sastanka bit će upućeno pismo ministru privrede KS-a Abidu Šariću u kome će ga upoznati o nedostatku zakonske regulative u ovom smislu i zatražiti da se uključi u suzbijanje nedozvoljene ulične prodaje.