BiH
0

Od decembra uvoz vozila do 12 godina starosti

SRNA
Građani BiH od početka decembra moći će da uvezu vozila do 12 godina starosti pod uslovom da prođu sistem homologacije koji podrazumijeva tehničku usklađenost vozila sa evropskim propisima i ekološkim standardima.

Drago Talijan, direktor Centra za motorna vozila iz Banje Luke, kompanije koja je na čelu konzorcijuma za primjenu Pravilnika o homologaciji, rekao je da će sistem profunkcionisati i prije 4. decembra, te da će moći da budu uvezena vozila koja ispunjavaju "euro 3" standard, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Talijan je istakao da je još ostalo da bude uspostavljena mreža ispitnih centara, te da je u toku raspisivanje tendera kako bi bile izabrane kuće koje ispunjavaju standarde za provođenje procesa homologacije.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je i donijelo Odluku o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina, kažu da se samo čeka da počne primjena Pravilnika o homologaciji i da se pred Vijeće ministara ide sa Odlukom o ukidanju Odluke zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina.

Iako niko nije htio govoriti koliko će građani plaćati samu homologaciju, "Nezavisne" navode da se nezvanično saznaje da će njena cijena zavisno od vrste vozila biti od 100 do 300 KM.

Nadležni naglašavaju da će prilikom izbora ovlaštenih kuća voditi računa o regijama, te da je za BiH potrebno oko 25 objekata u kojima će moći da bude izvršavana homologacija.

"Euro 3" je standard koji određuje koliko izduvni gasovi mogu da sadrže štetnih čestica u različitim uslovima korištenja automobila kao i koliko pređenih kilometara motor mora da izdrži, a da pri tom emisije tih čestica mogu da odstupe samo u određenom procentu.