BiH
0

Od danas u OHR-u revizija i opoziv ranijih odluka o smjeni bh. zvaničnika

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling najavio je danas nove mjere za opoziv odluka o smjenama zvaničnika donesenih ranije po odlukama visokih predstavnika.

Kako je Schwarz-Schilling rekao na konferenciji za novinare u Sarajevu ovaj proces odvijaće se u dva paralelna koraka, a odnosi se na sve smijenjene osobe, osim onih čija je smjena uzrokovana ometanjem saradnje s Haškim tribunalom.

Prvi korak je individualni pristup po kojem od danas svi smijenjeni zvaničnici mogu OHR-u podnijeti zahtjev za reviziju odluke. Ukoliko im te sankcije budu ukinute, oni će se moći kandidovati za bilo kakvu dužnost.

Visoki predstavnik je drugi korak nazvao horizontalnim, po kojem će se postepeno ukidati zabrane za rad u javnim institucijama, kao što su preduzeća, škole ili bolnice. Ova odluka će se primjenjivati od 3. aprila.

Od odluke od revizije izuzeti su slučajevi vezani za Haški tribunal, jer, kako je kazao Schwarz-Schilling, to je temeljna dejtonska obaveza BiH koja još nije potpuno ispunjena i glavni uslov za približavanje Evropskoj uniji.

Međutim, upozorio je da neće dopustiti da se ponovo ugrozi stabilnost zemlje, odnosno neće oklijevati da koristi bonske ovlasti ako stabilnost i mir budu ugroženi, ali će eventualne buduće mjere biti vremenski ograničene.

OHR će pažljivo razmatrati slučaj po slučaj i neće ponovo procjenjivati prethodne odluke, već će glavni kriterij biti da li neko može predstavljati opasnost po stabilnost.

Prema Schwarz-Schillingovim riječima, među ovim slučajevima ima i onih u kojima bi tužilaštvo trebalo reagirati, jer je to normalan način za rješavanje problema.

  • Ukoliko ima dovoljno dokaza, onda stvar mora doći na sud, kazao je Schwarz-Schilling.

Posao na rješavanju pitanja smijenjih zvaničnika OHR planira završiti do svoje transformacije u Ured specijalnog predstavnika EU u prvoj polovini naredne godine.

Od uvođenja bonskih ovlasti ukupno je smijenjen 161 zvaničnik, ali Schwarz-Schilling u ovom trenutku nije znao koliko ih je smijenjeno zbog nesaradnje s Haškim tribunalom.