Neuspjeli pregovori
0

Od danas štrajk u školama USK-a

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja Unsko-sanskog kantona (USK) najavio je da će njegovi članovi danas stupiti u štrajk, pošto su višesatni pregovori sa Vladom USK okončani bez uspjeha.

Predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja Mustafa Čataković izjavio je Srni da Sindikat nije mogao prihvatiti prijedlog vladinog tima da se plate za novembar i decembar vrate na prošlogodišnji nivo, te da se topli obrok smanji na pet maraka po danu.

"O drugim elementima Sporazuma koji smo nudili Vlada se čak nije ni izjasnila. Uz žaljenje i izvinjenje učenicima i roditeljima, moram reći da za trenutnih 630 KM nastavnici ne mogu pružiti kvalitetno obrazovanje djeci", rekao je Čataković. 

On je pozvao predsjednike školskih sindikalnih odbora da u skladu sa ranijom odlukom Sindikata danas  vrate djecu kući i stupe u štrajk.

Štrajk upozorenja danas će održati i Sindikat policije USK, nakon što pregovori sa Vladom USK nisu dali rezultate. 

Sindikat policije za danas je zakazao i konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije informisati javnost o rezultatima pregovora i daljim koracima koje će preduzeti u ostvarivanju svojih prava.