{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od danas obavezna zimska oprema u BiH

S
15.11.2013. u 08:01
59
29
Od danas obavezna zimska oprema u BiH
59
Od danas obavezna zimska oprema u BiH
Od danas pa do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove motorna vozila u BiH, moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.
Kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 KM.

Zimske gume na sva četiri točka obavezne su za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone.

Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake "MS", "M+S" ili "M i S" i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra.

Na vozilu mogu da se nalaze i gume sa ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju da budu odgovarajući lanci za montažu na pogonske točkove u vrijeme zimskih uslova.

Za motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lance, lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma.

Vozilo u svakom periodu godine treba da ima odgovarajuće gume, jer već pri temperaturi vazduha nižoj od sedam stepeni Celzija ljetne gume gube elastičnost, kao i karakteristike prijanjanja na podlogu koju imaju u uslovima za koja su predviđena.

Najbolje je već sada staviti na automobil sve četiri zimske gume, iste marke, istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila. Kada je u pitanju neophodna zimska oprema, zemlje u okruženju ne odskaču od BiH, poručuju iz AMS RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: