FOTO+VIDEO
/
Od danas možete virtuelno prošetati Sarajevom

Klix.ba
12.12.2012. u 08:08
10
12
Od danas možete virtuelno prošetati Sarajevom
10
Od danas možete virtuelno prošetati Sarajevom
Po uzoru na svjetske metropole, od danas u podne je stanovnicima i posjetiocima glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i cijelom svijetu, dostupna prva street view, mapa virtuelnog prikaza ulica Sarajeva.
Servis "Sarajevo 360", kojem možete pristupiti putem stranice www.sarajevo360.ba omogućava virtuelni prikaz ulica, interakciju između korisnika i servisa, te jednostavniju orijentaciju u gradu i Kantonu Sarajevo.

Realizacijom prve faze projekta, BetaTelStudio i idejni nosioci projekta Elvir Salčinović i Zafir Fazli savremenim korisnicima interneta uz pomoć 10.000 fotografija omogućili su virtuelnu šetnju i snalaženje među 3.000 tačaka, uglavnom objekata od privrednog, turističkog, te kulturno-historijskog značaja, koji su posebno označeni.Krajnji cilj projekta jeste postaviti Sarajevo na svjetsku mapu korištenja savremenih tehnologija i inovacija u promociji, podići svijest lokalnog stanovništva o značaju usvajanja i razvoja savremenih tehnologija u promociji, unaprijediti imidž Sarajeva (kao turističke destinacije i investicione zone), kao i olakšati orijentaciju stranih i domaćih turista.

"Osim što ovakvim servisom promovišemo Sarajevo kao modernu turističku destinaciju, želimo omogućiti svim zainteresiranim da se nađu na mapi Sarajevo 360 - virtuelni prikaz ulica - street view, kako bi bili vidljiviji na tržištu", istakao je Salčinović. Naglašavajući posebnu važnost koju projekat ima kao podrška turizmu, Salčinović ističe da su u realizaciji "Sarajevo360" mape otišli i korak dalje.


"Sarajevo 360 - virtuelni prikaz ulica - street view mapa omogućava sveobuhvatan prikaz glavnih turističkih atrakcija uz prikaz lokacije, virtuelni prikaz, pisani opis i audio zapis o datom objektu na više jezičkih varijanti", istakao je Salčinović.

Prilikom kreiranja mape korištena su jedinstvena dizajnerska rješenja kako bi servis bio pristupačniji i zanimljiviji za krajnjeg korisnika.

"Sva rješenja su naša, što znači da se nismo koristili gotovim rješenjima na polju web razvoja", zaključio je Salčinović, te dodao da prezicnosti mape doprinosi i činjenica da je crtana na osnovu satelitskih snimaka.


"Prva faza projekta koja je podrazumijevala kreiranje mape uz virtuelni prikaz na području Općine Stari Grad, Općine Centar i dijelom Općine Novo Sarajevo je završena. S obzirom na ciljeve i značaj projekta, prvu fazu je podržala Fondacija Mozaik uz svoje partnere EU i Grad Sarajevo. U narednom periodu će uslijediti implementacija slijedeće faze projekta u kojoj će biti kreiran prikaz za preostali dio grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: