BiH
0

Od danas hrvatski državljani više ne trebaju vizu za Veliku Britaniju

FENA
Hrvatski državljani koji žele posjetiti Veliku Britaniju od srijede više ne trebaju vizu, saopštila je u utorak ambasada Ujedinjenoga kraljevstva nakon što je takvu odluku početkom marta objavio ambasador Sir John Ramsden.

No, "važno je naglasiti", kaže se u tekstu, "da će i oni, kao i svi državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije i dalje prolaziti uobičajenu imigracijsku kontrolu na ulasku u Veliku Britaniju. Morat će uvjeriti imigracijske službenike da je razlog njihovog posjeta uistinu onaj koji su naveli i da je u skladu s imigracijskim zakonima Velike Britanije".

Ambasador Ramsden je, objavljujući 1. marta odluku o ukidanju viza, rekao da godišnje oko 15.000 hrvatskih državljana podnosi zahtjev za vizu za Veliku Britaniju.

Oni koji žele studirati u Velikoj Britaniji ne trebaju vizu za boravak do šest mjeseci, a za zapošljavanje u toj zemlji viza je potrebna, uz unaprijed dobivenu radnu dozvolu.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je odluku o uvođenju viznoga režima za Hrvatsku 19. studenoga 1999. godine "nakon primitka velikoga broja zahtjeva hrvatskih državljana za azilom u Velikoj Britaniji", kaže se u saopštenju i dodaje da je broj takvih zahtjeva "drastično smanjen".

Viza je hrvatskim državljanima dosad bila potrebna i za tranzitna putovanja preko aerodroma u Britaniji, ali je London u oktobru 2003. donio odluku o ukidanju obvaeze posjedovanja vize za direktni tranzit. Ta se odluka odnosila na hrvatske državljane koji putuju preko Velike Britanije, odlaze i dolaze preko istog aerodroma i pritom ne prolaze kroz kontrolu pasoša.