BiH
8

Od danas besplatan bežični internet na području općine Centar

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Mapa Wi-Fi-ja na području Općine Centar (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Građani općine Centar, ali i svi oni koji se nađu na tom području, od danas imaju besplatan pristup bežičnom internetu.
Ovo je projekt Općine Centar, kojim je Sarajevo na korak bliže evropskim metropolama.

"Ovo je samo prva faza, gdje su obuhvaćene samo pojedine lokacije - park iza Alipašine džamije, park kod Općine Centar, park ispred Vlade KS, plato Skenderija, dio Obale Maka Dizdara, park Mirze Delibašića i Davorina Popovića, ulica Mis Irbina do Radićeve ulice, te Trg Djece Sarajeva, park kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva i Radićeva ulica do novog mosta Festina lente", rekao je Zlatko Voljevica, pomoćnik načelnika Općine Centar za informatiku i informisanje.

Korištenje interneta će biti neograničeno u prvoj fazi i brzine 2mb/s. U drugoj fazi napravit će se vrsta identifikacije, kako bi svim korisnicima bio omogućen pristup internetu.

"U narednim fazama pokrit ćemo most Festina lente, Obalu Maka Dizdara te okolinu Narodnog pozorišta", dodaje Voljevica.

U ovaj projekt je uloženo 1.500 KM po anteni, a mjesečni troškovi najma interneta su od 30 do 50 KM, ovisno o brzini.

"Ovo je velika prednost za naš grad, jer su sve veće evropske metropole uvele pristup bežičnom internetu. Najvažnija stvar je što imamo pristup informacijama u bilo koje doba dana i noći, što je bitno ljudima koji rade i studentima koji nemaju pristup internetu", rekla je studentica master studija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Aida Žiga.



No, bežični internet nije jedini projket Općine Centar. Uskoro će biti postavljene i panormaske kamere putem kojih će se moći posmatrati određene lokacije i dešavanja. Jedna kamera će biti postavljena na mostu Skenderija, druga kod Higijenskog zavoda, a ostale prema interesovanju građana i turista.

Sadržaj koji snima panoramska kamera moći će se gledati na zvaničnoj internet stranici Općine Centar.