{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od čega najviše umiru građani u FBiH?

S
4.2.2009. u 17:00
0
19
Od čega najviše umiru građani u FBiH?
0
Od čega najviše umiru građani u FBiH?
Stanovništvo u FBiH najčešće umire od kardiovaskularnih bolesti, i to u procentu 54,3 posto, stoji u posljednjem izvještaju Federalnog zavoda za javno zdravstvo.
Druge po rangu su neoplazme sa 19,2 posto učešća, pa su tako skoro tri četvrtine svih uzroka smrti iz ove dvije grupe. Visoko su pozicionirana i endokrina i metabolička oboljenja sa poremećajima u ishrani sa učešćem od četiri posto, a posljedica su visoke prevalence faktora rizika kao što su pušenje, alkohol, nekvalitetna hrana i nezdrav način ishrane, minimalne fizičke aktivnosti, nekontroliran i nereguliran tlak, šećer i masnoće u krvi itd.

Rang vodećih oboljenja registrovanih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je sličan kao i ranijih godina. Pet vodećih uzroka smrti od bolesti cirkulatornog sistema u proteklih godinama su moždani udar, srčani zastoj, akutni infarkt miokarda, kardiomiopatija i ateroskleroza.

Od oboljenja cirkulatornog sistema nešto više umiru žene (53%) nego muškarci (47%). Kod žena vodeći uzrok smrti je moždani udar, a kod muškaraca akutni infarkt miokarda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: