{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Od BiH smo očekivali više"

F
16.10.2009. u 15:12
0
8
"Od BiH smo očekivali više"
0
"Od BiH smo očekivali više"
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas izjavio je danas u Banjoj Luci da se od BiH očekivalo više napretka u procesu evropskih integracija u proteklih 12 mjeseci, ali i naglasio da je Evropska komisija još uvjerena da BiH može stići ostale zemlje na tom putu.
Kourkoulas je rekao da je učinjen značajan napredak u procesu neophodnom za liberalizaciju viznog režima.

"Svi smo svjesni koliko je to pitanje važno i stalo nam je da što prije omogućimo građanima BiH da putuju u sve zemlje šengenske zone“, dodao je šef Delegacije Evropske komisije u BiH.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik je rekao, nakon što mu je Kourkoulas uručio izvještaj Evropske komisije, da će "izučiti taj dokument i dati svoje primjedbe“.

Izvještaj će biti okvir za neke aktivnosti koje će raditi u narednom periodu da bi se otklonile određene izvrečene primjedbe.

On je potvrdio i da je informiran i da ima zastoja u reformama, ali, kaže, stoje i ocjene o određenom napretku naročito u procesu vizne liberalizacije, gdje je ostalo da se implementira sistem izdavanja biometrijskih pasoša te usvoji zakon o krivičnom postupku na nivou BiH da bi se stvorili uvjeti za pozitivnu ocjenu Evropske komisije da se i BiH naredne godine dozvoli bezvizni režim.

Na sastanku je razgovarano i o rješavanju problema u funkcioniranju "Elektroprenosa BiH“, a za Dodika je ključno da se sazove Skupština akcionara tog preduzeća, što znači sastanak entitetskih premijera da bi se prvenstveno pokušalo riješiti pitanje investicija, što predstavlja spornu tačku u vezi s međusobnim odnosima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: