Costas Christou, MMF
0

'Od bh. vlasti očekujemo konkretne datume i obaveze'

FENA
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođena šefom te finansijske institucije za BiH Costasom Christouom, doputovala je u BiH da bi izvršila prvi pregled stand by aranžmana odobrenog u julu u okviru programa podrške vlastima BiH.

Cilj misije je da se izvrši pregled ekonomskih i političkih kretanja od odobrenja aranžmana i potvrdi da li su zadovoljeni kriteriji izvršenja koji su ustanovljeni potpisivanjem aranžmana, izjavio je Christou u razgovoru s novinarima nekoliko bh. medija.

Po njegovim rečima, revizijom će biti obuhvaćena makroekonomska situacija u BiH, stanje na njenom računu, nakon čega će uslijediti provjera primjene politike i izvršenje budžeta za ovu i narednu godinu.

Cristou je istaknuo da bi na kraju misije trebalo biti pripremljeno novo pismo namjere koje će uključiti obaveze vlasti za narednih nekoliko mjeseci.

-Dokumenti, uključujući i pismo namjere su već objavljeni i prema tome sve je prilično transparentno. Ono što mi očekujemo od vlasti su konkretni datumi, konkretne obaveze koje su preuzete, istaknuo je Christou.

Tokom prva tri dana delegacije će imati razgovore u Sarajevu s predstavnicima vlasti BiH, Centralne banke BiH i Federacije BiH, početkom iduće sedmice delegacija putuje u Banju Luku da bi razgovarala s Vladom Republike Srpske, nakon čega se vraća u Sarajevu kada bi trebali biti završeni razgovori.

  • Ukoliko budemo u poziciji da završimo razgovore i da postignemo sporazum o nizu političkih smjernica vraćamo se u Washington i preporučujemo našem menadžmentu da završimo prvi pregled aranžmana tako da onda Izvršni odbor MMF-a može potvrditi završetak prvog pregleda stand-by aranžmana i da do kraja godine bude isplaćena druga tranša stand-by aranžmana, rekao je Christou.

Druga tranša dogovorenog stand-by aranžmana, koja bi bila isplaćena vladama u BiH, iznosi oko 100 miliona eura.

Christou je kao dva izazova koji bi mogli dominirati u razgovorima s bh. vladama naveo sporazum o fiskalnoj politici za budžete za iduću godinu, što će zahtijevati sporazum o državnom i entitetskim budžetima, te niz mjera koje su vlasti preuzele kao obaveze u reformi javnih finansija.

-Mi u već odobrenom programu imamo određene smjernice za fiskalnu politiku u idućoj godini i uglavnom ćemo pratiti njih i vidjet ćemo da li je potrebno uvesti izvjesne makroekonomske prilagodbe ukoliko se makroekonomski okvir promijenio od jula, dodao je šef Misije MMF-a za BiH.

Sljedeći važan korak je, naveo je Christou, reforma beneficija koje se zasnivaju na stečenim pravima.

Vlasti FBiH i RS-a su u razgovorima sa Svjetskom bankom o razvojnom kreditu koji će potpomognuti reformu takvih beneficija i te su reforme veoma značajne za fiskalnu održivost, naveo je Christou podsjetivši da su vlasti u BiH preuzele niz obaveza koje su veoma eksplicitno iskazane u pismu namjere s MMF-om, na osnovu kojeg je potpisan aranžman i da MMF očekuje ispunjenje tih obaveza.