{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Od akciza dodatnih 360 miliona KM godišnje"

S
30.5.2009. u 10:06
0
9
"Od akciza dodatnih 360 miliona KM godišnje"
0
"Od akciza dodatnih 360 miliona KM godišnje"
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Kemal Čaušević ocijenio je da će, usvajanjem Zakona o akcizama, na računima Uprave na godišnjem nivou biti prikupljeno dodatnih 360 miliona KM.
On je dodao da će najviše prihoda biti prikupljeno od prodaje cigareta, jer će akciza za svaku paklicu biti povećana 15 feninga, dok će za svaki litar goriva građani plaćati dodatnih 10 feninga akcize.

"Novac prikupljen od akcize na gorivo biće korišćen isključivo za izgradnju i održavanje puteva", rekao je Čaušević za "Euro Blic".

On je naveo da će uvođenje akciza uticati i na povećanje cijena robe.

"Tu prije svega mislim na cijenu naftnih derivata. S obzirom na to da upravo cijena nafte diktira cijenu većine ostalih proizvoda, sigurno je da će doći do poskupljenja", naveo je Čaušević.

Govoreći o raspodjeli prihoda od akciza entitetima, Čaušević je naveo da će oni biti raspoređeni na dosadašnji način, odnosno na osnovu krajnje potrošnje.

"Izuzetak je 10 feninga akcize na naftne derivate, a odluku o tome kako će taj novac biti raspoređen entitetima donijeće Upravni odbor UIO. Potrebno je donijeti poseban pravilnik, a trenutno postoje razni prijedlozi", rekao je Čaušević.

On je dodao da su u ovoj godini prihodi na računu Uprave manji za šest odsto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, izuzimajući posljedice potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno ukidanja carina na proizvode iz EU.

"To se najviše odnosi na smanjenje prihoda od carina zbog smanjenja uvoza za 25 odsto, čime je i osnovica za obračun PDV smanjena za četvrtinu. Prihodi od akciza su na istom nivou kao prošle godine, dok domaći PDV ima blagu tendenciju rasta", rekao je Čaušević.

On je dodao da je jedan od razloga za povećanje prihoda od domaćeg PDV-a i pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte u Brodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: