Obilježena godišnjica tragedije
0

Od agresorske granate za ručkom ubijena cijela porodica

Piše: E. G.
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Na današnji dan prije 18 godina u sarajevskoj ulici Musala kod zgrade Predsjedništva BiH u strašnoj tragediji život je izgubila cijela jedna porodica. Šest članova porodice Tatarević - Dragnić, među kojima i dvoje djece, stradali su od agresorske granate koja je ispaljena na njihov dom.

Danas su polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje počast stradalima odali članovi njihove porodice, predstavnici Općine Centar i Grada Sarajevo te članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

"Na ovom mjestu je 1994. godine ubijena cijela jedna porodica. Bojim se da ne kažem nešto neprimjereno. Mogu samo reći da je to strašna tragedija, ogromna tuga. Dječak Nadan koji je poginuo ovdje je imao 16 godina, njegova sestra Asja tek 10. U jednom trenutku je nestalo sve, svi snovi, sva nadanja", rekao je danas na obilježavanju godišnjice tragedije porodice Tatarević - Dragnić predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

"Taj dan se pucalo, taj dan su pale te tri kobne granate koje su došle iz pravca Trebevića, jedna je pala kod Šipada, druga kod robne kuće "Sarajka" i treća ovdje. Ja sam bila preko puta na Skenderiji. To je bio stravičan udar, dva - tri stana su razrušena od te granate. Oni su sjedili za ručkom kada se to dogodilo", prisjetila se stravične tragedije Mirsada Alikadić, član porodice stradalih Sarajlija.

Civili su ginuli po cijelom Sarajevu, te tragedije, njihovu smrt, njih mi nikada ne smijemo zaboraviti, rekao je Sead Srna, vijećnik u Gradskom vijeću Sarajevo, i dodao "da je, nažalost, sve je manje onih koji dolaze na ova obilježavanja, po meni treba ove događaje staviti u kalendar, treba djeci u školama pričati o ovome, da se ne zaboravi, jer znamo da zaborav znači ponavljanje svih tih strahota".

Tog dana život su izgubili desetogodišnja Asja Tatarević, njen šest godina stariji brat Nadan, majka Dženana i otac Adnan, te Nadžija i Veseljko Dragnić, dok je teško ranjen Mensur Dragnić.