{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 200.000 nekadašnjih metalaca danas radi tek 46.000

F
15.11.2010. u 13:50
0
1
Od 200.000 nekadašnjih metalaca danas radi tek 46.000
0
Od 200.000 nekadašnjih metalaca danas radi tek 46.000
Foto: Ilustracija
Umjesto da danas slavimo otvaranje novih radnih mjesta mi strahujemo koliko je uručeno otkaza našim kolegama. Od nekadašnjih 220.000 zaposlenih u metalskoj industriji ostalo nas je oko 46.000, a oko 23.000 su na nekakvom čekanju. Međutim, još je i 8.500 radnika koji čekaju na uvezivanje 30.000 godina radnog staža.
Izjavio je to danas predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić na sjednici Odbora tog sindikata u Sarajevu povodom obilježavanja 15. novembra, Dana metalaca BiH.

Istaknuo je da je nedopustivo da usvojeni zaključci Parlamenta FBiH i poslije više od godine dana ne obavezuju Vladu FBiH da poduzme dogovorene mjere da bi se poboljšalo stanje u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji.

"Koliko im je stalo do nas pokazuje i nedolazak nikoga od pozvanih predstavnika vlasti. Iako je ovo za nas veoma značajan dan ne mogu reći da je ovo svečana sjednica jer stanje u kojem radimo ne ostavlja prostora za zadovoljstvo", kazao je Hadžić.

Dopredsjednik Sindikata metalaca BiH Bajro Melez istaknuo je da je ove godine najlošija atmosfera među metalcima od završetka rata u BiH i napomenuo da u namjenskoj industriji u ovoj godini uopće nemaju plata.

Veliki problem i trenutni prioritet je i uvezivanje radnoga staža, posebno radnicima koji su ispunili uvjet za odlazak u penziju, ali to pravo ne mogu ostvariti bez uplate doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Sjednici Odbora Sindikata metalaca BiH prisustvovali su i predstavnici granskih sindikata s predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetom Bajramovićem na čelu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: