{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 200.000 nekadašnjih metalaca danas radi tek 46.000

F
15.11.2010. u 13:50
0
1
Od 200.000 nekadašnjih metalaca danas radi tek 46.000
0
Od 200.000 nekadašnjih metalaca danas radi tek 46.000
Foto: Ilustracija
Umjesto da danas slavimo otvaranje novih radnih mjesta mi strahujemo koliko je uručeno otkaza našim kolegama. Od nekadašnjih 220.000 zaposlenih u metalskoj industriji ostalo nas je oko 46.000, a oko 23.000 su na nekakvom čekanju. Međutim, još je i 8.500 radnika koji čekaju na uvezivanje 30.000 godina radnog staža.
Izjavio je to danas predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić na sjednici Odbora tog sindikata u Sarajevu povodom obilježavanja 15. novembra, Dana metalaca BiH.

Istaknuo je da je nedopustivo da usvojeni zaključci Parlamenta FBiH i poslije više od godine dana ne obavezuju Vladu FBiH da poduzme dogovorene mjere da bi se poboljšalo stanje u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji.

"Koliko im je stalo do nas pokazuje i nedolazak nikoga od pozvanih predstavnika vlasti. Iako je ovo za nas veoma značajan dan ne mogu reći da je ovo svečana sjednica jer stanje u kojem radimo ne ostavlja prostora za zadovoljstvo", kazao je Hadžić.

Dopredsjednik Sindikata metalaca BiH Bajro Melez istaknuo je da je ove godine najlošija atmosfera među metalcima od završetka rata u BiH i napomenuo da u namjenskoj industriji u ovoj godini uopće nemaju plata.

Veliki problem i trenutni prioritet je i uvezivanje radnoga staža, posebno radnicima koji su ispunili uvjet za odlazak u penziju, ali to pravo ne mogu ostvariti bez uplate doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Sjednici Odbora Sindikata metalaca BiH prisustvovali su i predstavnici granskih sindikata s predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetom Bajramovićem na čelu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: